Топлофикация-Перник отговори на прокурорската проверка: Не горим каквито и да било отпадъци от страната и чужбина

Не се горят каквито и да било отпадъци, било то от България или от чужди страни. Това се казва в становище на „Топлофикация Перник“ АД по повод назначената от прокуратурата проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

От пернишкия ТЕЦ тръдят, че нямат разрешение за горене на подобни отпадъци, имали са инвестиционно предложение, но са го оттеглили по собствено желание, заради негативния обществен отзвук. Единственият път, когато са горили пробно е било по искане на РИОСВ – Перник. От дружеството уточняват, че към момента единството инвестиционно намерение е за горене на био маса. Предприятието е поставило денонощни камери за видонаблюдение с достъп до Община Перник и обществото, така, че всеки, който иска може по всяко време да провери какво се слага в котлите на ТЕЦ-а.

Ето и пълното становище на „Топлофикация Перник“ по въпроса: 

„По повод информацията, че в „Топлофикация Перник“ АД е назначена проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, искаме за пореден път да изясним реалните факти:

Държим ясно да заявим, че в „Топлофикация Перник“ АД не се горят каквито и да е било отпадъци, било то от България или от чужди страни. Ние нямаме разрешение за извършване на тази дейност. Това, че имахме инвестицонно намерение, съвсем не означава, че го правим без разрешение. По искане на РИОСВ – Перник през ноември 2018 година осъществихме 72-часово пробно изгаряне на РДФ и това е единственият път, в който сме извършвали тази дейност!

Още миналата година чрез уведомително писмо декларирахме пред екоинспекцията желанието ни да бъде незабавно прекратена процедурата по разглеждане на инвестиционното предложение за „Добавяне при работа на горивната инсталация на ТЕЦ „Република“ за производство на електрическа и топлинна енергия на допълнителни горива – биомаса, шисти и RDF“. Причината бе големият негативен отзвук. Не искахме да се създава излишно напрежение в града ни.

Единственото инвестиционно намерение, което сме внесли към настоящия момент е за заместване на част от въглищата с биомаса. За него се провежда нова процедура съгласно Закона за опазване на околната среда.

Искаме да напомним, че във връзка с изпълнение на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух сме предоставили на общината и РИОСВ – Перник достъп до камерите си, за да може да се осигури постоянно видеонаблюдение на подаваното гориво от всички точки към котелния цех, както и на общото място за съхранение на горивото. На партера в сградата на община Перник е поставен монитор, така че да може да бъде осъществяван и непрекъснат граждански контрол. Всички сами могат да следят дейността ни и да се убедят, че при нас се горят единствено и само разрешените въглища.

Както при всяка една проверка, ще окажем пълно съдействие на институциите и се надяваме за пореден път да се потвърди, че стриктно спазваме законите.“

Хидравлични ремонти в Перник - 0884052132
Share Button

Коментари

коментара