Язовир „Студена“ се пълни: с 50 сантиметра през последните дни и 557 литра в секунда

50 см покачване на нивото на язовир „Студена“ е регистрирано за последните 10 дни, обяви областният управител на Перник инж. Емил Костадинов. Новината дойде по време на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове.

„Притокът на водата днес е – 557 литра в секунда, а разходът е 254 л. Вярвам, че тези тенденции ще се запазят. С покачването на температурите ще се увеличи и снеготопенето, което ни дава относително спокойствие“, сподели Костадинов.

Областният управител запозна членовете на щаба с подготовката и изпълнението на процедурите, свързани с възлагането на изпълнението на проекта „Аварийно изграждане на водопровод от Мало Бучино до град Перник ведно с помпена станция и резервоар с цел аварийно водоснабдяване на гр. Перник”.
В рамките на срещата стана ясно, че три километра тръби от водопровода Мало Бучино-Перник вече са положени. На терена работят и специалисти от Камарата на строителите.

Полицията оказва пълно съдействие на служителите от фирма „Монтажи“, обезпечено е цялото тресе. Ще бъде създадена нова, временна организация за движението, за която ще информира Агенция Пътна Инфраструктура.

„Продължават засилените проверки на заведенията за обществено хранене, училища, детските градини и детска млечна кухня“ , заяви директорът на Българска агенция за безопасност на храните Елза Драгомирова.

На територията на областта са регистрирани само три чревни инфекции и те не са свързани с качеството на водата. Няма и нито един регистриран случай на хепатит .

Инспекторите на Регионалния здравен инспекторат извършват непрекъснато наблюдение на качеството на питейната вода, подавана за нуждите на перничани. По техни думи всички показатели са в норма.

Коментари

коментара