Гласуването на Бюджет 2020: Зимна политическа лумпениада

Вчера Общинският съвет на Перник прие бюджета на общината за 2020 година. Макрорамката е в размер на 105 585 045 лева, като в тези пари влизат и предоставените от правителството над 33 млн. лв за водната криза.

След обичайните дебати и спорове, десните партии гласуваха да бъдат променени капиталовите разходи в проектобюджета, предложен от кмета Станислав Владимиров.

За първи път на сесия на общински съвет и гласуване на Бюджет присъстваха много граждани. Част от тях си тръгнаха след първите дебати, но около 30 човека останаха до края на заседанието.

Заместник кметът на Общината Стефан Кръстев, който през цялото време отблизо следеше дебатите и поведението на общинските съветници, след гласуването избухна с коментар в социалната мрежа, като окачестви случилото се на „Зимна политическа лумпениада“

Ето какво написа Кръстев:

ЗИМНА ПОЛИТИЧЕСКА ЛУМПЕНИАДА – ПЕРНИК 2020

В краткото време, откакто съм част от екипа на кмета съм си ограничил почти тотално политическите изказвания – в търсенето на решения на конкретни казуси и проблеми на перничани се налага да се работи и с представители на политическите опоненти, където разбира се също има разумни и отговорни хора.
Няма как обаче да не отбележа след днешните събития, че в ГЕРБ-Перник такива хора са по-скоро екзотично малцинство, а мнозинството съветници от ГЕРБ-Перник днес за жалост се държаха и гласуваха лумпенски* и шизофренно**, без елементарно осъзнаване на отговорност и принадлежност нито към Перник, нито към собственото си политическо семейство.

При гласуванията в Общински съвет – Перник днес те:
1. Още с първото си решение измениха макрорамката на бюджета с 10 000 лева като че ли без да се усетят.
2. С второто решение отхвърлиха програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, която по закон (ЗОС) се приема най-късно до приемането на бюджета на общината за съответната година, и по същество формира в не малка степен приходната част на бюджета.
3. Открито отхвърлиха оптимизацията на структурата на общинската администрация, намаляване на общата численост, съкращаване на заместник-кметовете от четирима на двама, както и реализацията на икономия от тези мерки в общ размер над 216 000 лева. Дясно мнозинство да брани леви политики с такъв плам не бях виждал през живота си.
4. Оспориха развитието и разгръщането на дейности от общинско предприятие „Флор” – може би притеснени от положителните отзиви, които дейността на предприятието получава от перничани в последните 3 месеца.
5. Гласуваха си множество изменения в бюджета, като предложиха да оставим село с близо 1000 жители без половин щатна бройка административен персонал, докато на друго село с 500 жители предложиха да се даде бройка. Критерият? Политическата принадлежност на кмета.
6. Част от предложените и одобрени с подкрепата на други „десни” партии като ВМРО и БДЦ промени по бюджета представляват и сериозни нарушения, като например орязването на целевите суми за изграждане на площадка за едрогабаритни отпадъци (ЕГО) и насочването им към спортни площадки и други обекти, за които използването на такива целеви средства е не само невъзможно, но и с потенциал да донесе на Община Перник огромни санкции.
7. По същество създадоха алтернативен бюджет на този, предложен от кмета на общината в изпълнение на Закона на публичните финанси.
8. Най-накрая за капак след всичката си бюджетна, или по скоро антибюджетна активност съветниците на ГЕРБ-Перник се въздържаха при гласуването на алтернативния бюджет с всичките вкарани от тях незаконни изменения.
Мога да пиша още много за всички откровени глупости, изговорени в зала днес от хора без капка срам и осъзнаване на отговорността си за положението, в което се намира Перник в момента. От хора с огромни възнаграждения на фона на клонящи към нула ангажименти и отговорности.
Мога да отбележа и последователната им политика по отношение на водната криза – първо със затваряне на очите пред нея, а после с пречки и безсмислени обструкции към хората, които са натоварени да я решават днес, включително и с помощта на излъчените от тяхната партия правителство и премиер.
Но вместо това ще завърша с нещо положително – изключително радващо бе засиленото присъствие на граждани на днешната сесия, и се надявам, че тази тенденция не само ще продължи, но и ще се засили, защото само засиления граждански контрол прави политиката на инат и политиката на тъмно невъзможни.

Стефан Кръстев
Перник, 11.02.2020г.

П.П.:
*Лумпен – Човек извън своята класа и обичайната си работа. В политологически смисъл – класов отпадък, оръжие в ръцете на реакцията.
** Шизофрения – психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции. Най-често се проявява със слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности.

Коментари

коментара