Съдът пусна Ковачева и Витанов с думите: Други трябва да са тук!

Тричленен състав на Апелативния съд отхвърли искането на прокуратурата да остави в ареста временно изпълняващата през октомври длъжност кмет на Община Перник Севделина Ковачева и бившия директор на „ВиК“ Перник Иван Витанов, научи zaPernik.com.

След като двамата прекараха 72 часа в ареста, на първа инстанция бяха освободени от съдия Пенка Велинова, а сега на втора инстанция трима съдии също отказаха да ги върнат в ареста.

Съдията-докладчик по делото каза, че други трябва да са сега в залата за водната криза и призова прокуратурата да ги намери.

Като се запознах с материалите по делото, се надявам, че прокуратурата ще си свърши добре работата. Тук трябва да са други хора“, каза съдията. В което в залата се чуха възгласи: „Браво“ и аплодисменти.

Севделина Ковачева е пусната с мярка подписка. На Иван Витанов е наложена парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Съдята-докладчик по делото обаче се ядоса на Иван Витанов.

Съдията: Вие какво образование имате?

Иван Витанов: Минен- инженер

Съдията: Как може минен -инженер да управлява „ВиК“ дружество? В тази държава никой не работи това, от което разбира.

Иван Витанов се оправда, че нямало вече специалисти, които да искат да работят по специалността си, но съдията се възмути и каза: Не ми говорете. Вие сте политическо назначение.

Може би точно това накара съдийския състав да вдигне паричната гаранция на Иван Витанов от 1000 лева, определена на първа инстанция, на 20 000 лева днес.

Прокурорката по делото обеща, че прокуратурата ще започне да работи и по тезата, че водната криза има връзка с местните избори през 2019 година.

Общото усещане в съдебна зала номер 4 на Специализирания съд и в коридорите от охраната на съда и журналистите е, че Витанов и Ковачева не са истинските виновници за тази криза, а нарочени за такива, като бушони, докато истинските виновници са на свобода.

Следим темата.

Коментари

коментара