Как един невинен човек е вкаран в КИЛИЯТА, а основните виновници за водната криза са на СВОБОДА – ДОКУМЕНТИ!

Вчера Специализираната прокуратура повдигна обвинения и арестува бившия шеф на „ВиК“ Перник Иван Витанов и временно изпълняващата по време на изборите кметица Севделина Ковачева. 

Какво обаче седи зад тези обвинения?

И как един човек на културата, който вписа фестивала „Сурва“ в ЮНЕСКО е хвърлен зад решетките, без да има грам истина в обвиненията срещу него. Въпросите стават все по-жестоки, също като действията на прокуратурата в България!

Уплашени от съботния протест на перничани пред Министерски съвет, явно държавната власт е решила да даде още пушечно месо на масите – още арестувани по темата с водната криза в Перник.

Една от арестуваните на 27 януари 2020 година е Севделина Ковачева. Четири години зам.кмет на Община Перник – жената, стояща зад разрастването на фестивала „Сурва“, и в периода на изборите – временно изпълняваща длъжността кмет на Перник.

Бушон

Севделина Ковачева е хвърлена в килия, след чудесно скалъпен заговор за измиване на ръцете си с нея, сочат документите, с които ZaPernik.com се сдоби.

Превръща ли се водната криза в криза за човешки права?

Ето подробностите:

На 7-ми октомври 2019г., шефът на „ВиК“ Перник Иван Витанов, пише писмо ТРИ ИНСТИТУЦИИ – до община Перник, областната администрация и общинския съвет на Перник.

В това писмо, Иван Витанов уведомява кмета на Перник, председателя на Общински съвет Перник и Областния управител, че при суха година е ВЪЗМОЖНО да намалее нивото на язовир „Студена“ и, че при суха година, е ВЪЗМОЖНО да се въведе воден режим на Перник.

Това не е писмо за въвеждане на воден режим, а разчет. Това е чисто и просто една прогноза за времето, базирана на данни на БАН. Ето го цялото писмо:

Шефът на „ВиК“ Иван Витанов ще представи истинско писмо за въвеждане на воден режим, месец по-късно, при новия кмет на Перник Станислав Владимиров. Ето истинското писмо за въвеждане на воден режим. В него е написано ясно и точно, че се ПРЕДЛАГА ВЪВЕЖДАНЕ НА ВОДЕН РЕЖИМ – с нужния график по места. Вижте го:

Видяхте ли разликата?

През последните месеци, обаче Иван Витанов – бивш шеф на „ВиК“ Перник умишлено втълпяваше на хората, които протестираха под прозорците му, че бил изпратил писмо за воден режим до Община Перник, но те не са го въвели. Пълна лъжа – вие виждате, че той ПРЕДЛАГА въвеждане за воден режим за първи път при новия кмет – Станислав Владимиров.

Още една лъжа:

Водни режими не се въвеждат от Община Перник, според българското законодателство, а от „ВиК“ дружеството. Община Перник е длъжна да го съгласува и да обяви на обществеността гласност за водния режим. Както направи в пресконференция новия кмет Станислав Владимиров, след като е получил истинското писмо за въвеждане на воден режим.

 

Но … в ареста е хвърлена Севделина Ковачева. Ето какво казва прокуратурата:

След писмено уведомяване по надлежния ред от управителя на „ВиК“ ООД гр. Перник, че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз.Студена, и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в гр. Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът не изпълнил служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. (за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи), не е предприел съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

Сами виждате пълната НЕЛЕПОСТ на твърденията на прокуратурата в България. И двете писма на „ВиК“ сме ги публикували в статията. И сами виждате разликата между тях:

  • В писмото до Севделина Ковачева НЯМА искане за въвеждане на воден режим.
  • В писмото до Станислав Владимиров ИМА искане за въвеждане на воден режим. И такъв е въведен.

Но днес… в затвора е хвърлен невинен човек, докато истинските виновници за водната криза са на свобода.

Коментари

коментара