Сблъсъци на протеста за вода в София, полицаи пръскат с лютив спрей, 30 души пострадаха

Снимка: БНР

Над 30 души пострадаха, след като полицията използва лютив спрей срещу протестиращи заради водната криза в Перник. Те се събраха пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и поискаха оставката на правителството.

По-късно демонстранти се преместиха пред сгра дата на Министерския съвет.

Полицията възстанови движението пред сградата на Министерския съвет, след като протестът приключи. Протестиращите обаче се разбраха в средата на седмицата да има нова проява на недоволство заради водната криза в Перник.

По-рано днес при сблъсъци между полицията и протестиращите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството над 30 души пострадаха, след като униформени служители на МВР употребиха лютив спрей. Има пострадали и служители на МВР – това обясниха от вътрешното министерство.

Шестима участници от днешния протест са преминали през спешното отделение на болница „Царица Йоанна“ в София. Извършен им е очен преглед и са освободени за домашно лечение, съобщиха за програма „Хоризонт“ от болницата. Един от пострадалите полицаи е в „Пирогов“, а на 30 човека е оказана помощ от екипи на шест линейки на Спешна помощ на място.

Разказва една от пострадалите жени:

„Огън в очите. Продължава да ми пари. Цялото ми лице пари. Загубих си шапката. Водата си загубих“.

Какви са исканията на протестиращите пред МС, обяснява лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизира, което означава, че тези в момента управляващи престъпници искат да продадат и водите ни“.

Въпреки, че протестът приключи, засиленото полицейско присъствие в района продължава.

Исканията на протестиращите бяха ясни: оставка на целия кабинет, не само заради водната криза в Перник, но и заради целия хаос в държавата. Пред МС движението бе блокирано, имаше много полиция, а протестиращите бяха може би около 300 души.

Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ, но полицията ги спря. Веднага след това към министерството полетяха бутилки от минерална вода и кенчета.

Снимка:БГНЕС

Протестът бе организиран от партия „Възраждане“.

Исканията на хората звучаха така:

„С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин“.

Много от хората тук бяха дошли от провинцията специално заради протеста пред регионалното министерство.

Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“ заяви пред БНР, че те не са организатори на днешния протест пред МРРБ.

„Искаме търсене и проследяване на отговорността по цялата верига от ВиК-Перник до МРРБ“, каза Радева в предаването „Нещо повече“.

Тя заяви, че ще настояват за спешни мерки за здравето на хората, защото водата в язовир „Студена“ е много малко:

„Вече сме в тинята“, каза Радева.

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери пречиствателната станция за питейни води „Бистрица“.

От Столична община уточняват, че съоръжението се използва за управление на водопроводната система на София, в него се подават и данни от всички локални резервоари в системата.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ.

Протестът в събота беше организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието беше „Вода за Перник, вода за България!“.

Протестиращите заради водната криза в Перник решиха в сряда да има нов протест.

Източник: БНР

Коментари

коментара