Има ли опасност заради завишението на манган във водата на Перник?

Няма опасност от леко завишените стойности на манган във водата в Перник. Показателите не крият риск за здравето на  хората, сочат резултатите от направените проби.
Това заяви секретарят на РЗИ –Перник Явор Чаушев на работна среща, свикана от областния управител инж. Емил Костадинов.
Няма и завишаване на заболеваемостта. Броят на случаите със стомашно-чревни инфекции от началото на годината е еднакъв с този от 2019-та-10 души,увериха инспекторите от Регионалната Здравна Инспекция. Те уточниха още , че от началото на 2020 г. в Община Перник няма нито един регистриран случай на заболяване от Хепатит А.
По изрично настояване на инж.Костадинов се упражнява стриктен ежедневен мониторинг на водата в детските градини.
Специалистите изразиха задоволството си от своевременните реакции на директорите в детските заведения и изпълнението на всички предписания, въпреки кратките срокове.
На събранието при областния управител присъстваха директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова, управителят на Детско-ученическо хранене Чавдар Гебов и представители на Регионална здравна инспекция, Регионалното управление на образованието и Община Перник.
Инж.Емил Костадинов благодари за добрата екипна работа и за мерките, които предприемат и реализират институциите, за да гарантират хигиенните мерки в детските заведения.

Коментари

коментара