Доброто е заразно и го можем! Двете майки Катрин и Венеция основаха Фондация, поддеха кампания за онкоболните в Перник

Катрин и Венеция – две майки, носкоро родили дечицата си в пернишкото родилно отделение и станали съпричастни с проблемите на персонала и условията в пернишката болница, поеха мащабна кампания за набиране на средства за гинекологичното отделение – за по-добри условия на бебетата и майките. И пожънаха успех, с помоща на перничани.  Благодарение на тяхната инициативност, която влезе и в националните медии, Катрин и Венеция направиха едно голямо добро. Дечицата им растат живи и здрави, но те не се спират. Двете майки от Перник, вдъхновени от доброто основаха Фондация „Богданова и Данаилова“ в помощ на перничани. 
Именно за това ZaPernik.com се свърза с тях, за да разкажат повече за начинанието си. И за едно предстоящо събитие – постановката „Гераците“, насрочена за 7-ми февруари, средствата от която ще отидат във фондацията, а оттам и към онкоболни перничани в нужда. 

1.Известни сте в публичното пространство като двете майки, които инициираха дарителска кампания за детското и родилното отделение в пернишката болница. И това не бе само един акт, но и няколко успешни инициативи. Как се решихте и какво ви подтикна да основете фондация „Богданова и Данаилова“?

– Да, може би така сме познати на повечето ни съграждани и не само. Смело винаги споделяме, че нашите съграждани са надхвърляли очакванията ни и винаги сме постигали оптимални резултати без значение от големината на кампанията ни. Създаването на Фондация “ Богданова и Данаилова“ бе следваща крачка към нашето развитие. Тя ще работи основно в интерес на гражданите на град Перник. Чрез създаването на тази фондация имаме по-широк хоризонт от възможности, които е възможно да използваме като инструмент за по-бързо развитие на кампаниите ни. Съвсем естествено имаме и екип, на който благодарим, че работят изцяло благотворително и в инерес на правилното функциониране на фондацията.

2.Какви са целите на фондацията и за какво ще бъдат дарени събраните средства?

– Целите на Фондацията са да работи основно в интерес на перничани. Предполагаме повечето ни съграждани са запознати с нашата голяма борба за Гинекологично отделение. Тази кампания е все още в развитие , скоро ще споделим и свършеното до тук след големия концерт, който имаше за цел да събере една част от необходимата сума за големият ремонт, който е нужен там. Може би е важно да подчертаем, че за отделните кампании работим с отделни дарителски сметки. Това е от изключително значение за дарителите, така те могат да бъдат спокойни, че даренията им ще бъдат разходвани за каузата,която желаят да подкрепят.

3. Във вашата инициатива с подкрепа се включи и кметът на Перник. Разкажете ни как се случи това?

– Последната инициатива, която поддехме бе за онкоболните ни съграждани. Тя бе силно подкрепена от кмета на град Перник – господин Станислав Владимиров. Тя е и под неговия патронаж. Както всичко хубаво и това се случи абсолютно спонтанно и без предварителни планове. Отидохме в Община Перник, за да подадем заявление във връзка с кампанията ни за Гинекологично отделение. Срещнахме абсолютното разбиране и подкрепа на целия екип. Имахме възможност да се видим лично, очи в очи да поговорим за това как Общината би могла да подкрепи положението в болницата. Истината е, че Венеция и аз винаги сме имали и желанието да помагаме, ако може на всички нуждаещи се. Не конкретно на един или двама. И сме безкрайно щастливи, че тази кампания вече е факт. Благодарим на целия екип на господин Владимиров, които ни гласуваха доверието за такава отговорна и смела кампания. Казваме смела, защото в момент на криза ние перничани намираме сили и доходи и за такива инициативи. Кампанията за онкоболните съграждани ще продължи през цялата 2020 година, като често ще организираме най-различен тип събития, чрез които да събираме средства. Съвместната ни работа с Община Перник ще продължи през целия мандат на господин Владимиров. Всяка година каузите ще бъдат различни и наистина в нужда на перничани.

4. Какви инициативи досега е предприела фондацията и какви инициативи предвижда да осъществи фондацията?

– Като фондация имаме две големи кампании, по които работим неуморно. Едната е за Гинекологично отделение в града ни, което има нужда от основен ремонт. Втората е под патронажа на кмета на град Перник- Станислав Владимиров и ще продължи през цялата 2020 година , в помощ на всички онкоболни наши съграждани. Съвсем скоро ще споделим и мястото, на което ще приемаме документи. Смятаме да не надхвърляме възможностите си и да имаме по-малко на брой кампании, но качествени и реализирани до край.
5. Разкажете повече за това, което скоро ще се случи в Перник и е част от вашия проект?
– Една от инициативите, които предстои е постановката „Ние, Гераците“ на студенти от НБУ по мотиви от повестта на Елин Пелин. Началният час на постановката е 19:00 на 07.02.2020 г. в театрален салон „Георги Русев“ в Двореца на културата. Цената на билетите е 20 лв. Всички средства ще бъдат внесени в банковата сметка на кампанията. Желаещите да закупят билети могат да го направят  от фондация „Богданова и Данаилова“, в община Перник и в деня на спектакъла. В идните дни ще бъдат обявени и още места, от които могат да бъдат закупени билети.
Инициативата вече има и банкова сметка във Fibank, в която ще бъдат набирани средствата от различните кампании. IBAN: BG61FINV91501017392937
Всичко това се случва под патронажа на кмета на община Перник Станислав Владимиров – заедно с Фондация „Богданова и Данаилова“ и е само началото на редица инициативи за подпомагане на нуждаещи се жители на общината. Кампаниите ще текат през целия мандат, а първата година средствата ще се набират за онкоболни жители на община Перник.

6. Милосърдни ли са перничани, откликват ли с дарения? Кои са склонни да даряват повече – обикновени граждани или бизнеса?

– Перничани са уникални. Както споменахме те винаги са надхвърляли очакванията ни, но и ние много сме се борили да събудим доброто у някои. Бизнесът в града ни е активен, просто някои имат нужда от време, други да ни проверят, трети абсолютно са ни казвали, че сме с “розови очила“ и „това не е възможно“ , или “ няма как да стане“. Е, доказали сме и на нас и на тях , че доброто е заразно и го можем. Създаването на фондация е най-сигурният и правилен административен начин, чрез който бизнеса на града ни да участва активно в кампаниите ни.
7. Какво си пожелавате? Какво пожелавате на перничани?
– Пожелаваме си да бъдем здрави, другото го можем и с работа ще го постигнем. Нека Перник бъде пример и за други градове. Гражданите да бъдат повече социално отговрни. А на нашите съграждани освен да пожелаем здраве , можем само да се поклоними и да им благодарим!
Благодарим и на вас за отделеното време и внимание, за постоянната подкрепа на сайта през всичките години. 

 

Share Button

Коментари

коментара