ЗАПОЧНА СЕ! Камарата на строителите се включва ударно в помощ на Перник, 300 ТИР-а докарват тръбите от чужбина

Камарата на строителите в България откликна и поиска среща с премиера Бойко Борисов. Предложиха на правителството помощ и подкрепа за изграждане на помпена станция и 13.5-километров водопровод от село Мало Бучино до Перник. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от „Фокус“.

„Камарата на строителите декларира пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит в изграждането на ВиК мрежа, така, че максимално бързо водопроводът да бъде изпълнен. Благодаря от името на премиера и правителството за готовността в тази критична ситуация. Благодаря за помощта, която фирмите в България ще окажат за справяне с проблема“, допълва още тя.

Камарата на строителите в България (КСБ) е била представена от изпълнителния ѝ директор Валентин Николов и от председателя на Контролния ѝ съвет Благой Козарев. На срещата са присъствали още вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров.

Предстои фирмите, избрани от КСБ да получат предложения до края на деня и в двудневен срок да отговорят, обяви след заседанието министърът на икономиката Емил Караниколов. Той допълни, че за свързване на водопреносната мрежа между София и Перник вече са осигурени тръби.

„Това, което в момента организираме – около 300 ТИР-а, които трябва в срок да докарат тръбите. Намерихме ги налични. Част от тях не са произведени, но имаме уговорка с производителя на ден да се произвеждат по 400 метра тръби. Другият проблем е, че не са в България. В България ги няма. Ще информираме за това и кой е производителят и всички процедури“, уточни Караниколов.

Министерство на транспорта също ще се включи в улесняването на реализацията на проекта с цел логистика.

„Чувстваме се задължени да помогнем на гражданите на Перник“, заяви Валентин Николов на брифинг след заседанието. „Готови сме с хора и техника да се включим във всички етапи от изграждането на това трасе“.

По време на брифинг срещата за Перник в събота министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че водопровода от София през Мало Бучино до Перник ще превежда по 300 л вода в секунда.

Държавната компания „Монтажи“ пък ще строи тръбопровода от язовир „Белмекен“ към Перник. Тя пое изграждането му в началото на седмицата без обществена поръчка.

Освен водопровода от „Белмекен“, държавата е готова да плати и изгради тръба от язовир „Бушляк“ до промишлените консуматори в Перник, бе заявила в началото на седмицата министър Аврамова. Тогава тя не успя да каже колко би струвала подобна инвестиция.

Министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че работата по строителството на новите обекти ще бъде 24-часова.

Между 35 и 45 дни е срокът за изпълнение на плана за пренасочване на вода от яз. „Белмекен“ към Перник. А със сегашния дебит на яз. „Студена“ може да се покрият нуждите на перничани за два месеца.

Коментари

коментара