Трета проба от язовир Долна Диканя: Няма салмонела!

Няма салмонела в язовир Долна Диканя. Това съобщиха от ръководството на ВиК Перник. Пробите от язовира, които са взети от „Питейни води“ гр.София към датата 22-ри януари 2020 година показват че няма салмонела във водата. 

Инормацията е въз основа на издаден Протокол от изпитване №12000342 от 22.01.2020г. на Лабораторен изпитвателен комплекс сектор „Питейни води“ гр.София, уточняват от ВиК Перник.

Припомняме, че язовир Диканя се срягаше като вариант да бъде ползвана вода питейно-битови нужди за пернишко. В края на миналата година водата в язовира бе тествата за наличие на салмонела. Първата проба утанови, че има салмонела. Втората проба обаче не откри наличие на такава.

През месец декември миналата година покуристът на ВиК Камен Каменов каза, че вариантът да бъде черпена водата от язовир Диканя все още не е изключен от аварийния план за справяне с режима на водата.

Както вече стана ясно, от язовир Диканя се направиха спешни проби и проучвания дали водата е годна за санитарни нужди. В него има вода 4,7 милиона кубика заедно с мъртвия обем. Първата проба на водата излезе, че има салмонела, втората проба не потвърди наличието на салмонела. Но дори и да има, микробиолози твърдят, че с обилно обеззаразяване, може да се ликвидира този проблем, каза Камен Каменов. Така че вариантът язовир Диканя още не е отпаднал. Той предвижда изграждане на петкилометров водопровод от 300 метра и включването му към съществуващия водопровод, по който беше подавано вода от язовир „Студена“ към Радомир.  По думите на Каменов по този водопровод с две помпени станции може да се напомпат около 200 литра в секунда.

Коментари

коментара