Кметът на Перник Станислав Владимиров при СЛАВИ ТРИФОНОВ – пълното интервю за четене!

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров – Станката бе гост на „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ по телевизия „Седем осми“.

За тези, които не са гледали интервюто, ZaPernik.com направи стенограма:

Слави Трифонов: Здравейте, радвам се да ви видя.

Ст. Владимиров: Здравейте, и аз така.

Слави Трифонов: Всъщност, вие имате малко бебе, нали?

Ст. Владимиров: Да. Ще стане на 6 месеца след 1 седмица.

Слави Трифонов: А вие как го къпете?

Ст. Владимиров: Ами като всички перничани, с водата от чешмата.

Слави Трифонов: А вие къде живете, в Перник ли?

Ст. Владимиров: Живея в квартал Твърди ливади, в един от 15-етажните блокове, на първия етаж в нормален апартамент.

Слави Трифонов:  Вие като тръгнахте да се кандидатирате за кмет, не знаехте ли, че така ще стане?

Ст. Владимиров: Аз зададох въпрос от парламентарната трибуна септември месец, затова как се стопанисва язовир „Студена“ и как се управлява „ВиК“ дружеството. За съжаление тогава от министрите получих един чиновнически отговор.

Слави Трифонов: Какъв?

Ст. Владимиров: По-скоро как се извършвал ремонта на стената, забравил съм. Целта на един народен представител, задавайки въпрос с такава значимост е да насочи вниманието на даден министър, че има проблем, който може да прерасне в криза. За съжаление тази криза се случи. Тогава можеше, макар и късно да се предприемат определени мерки, за да може тази криза да е с по-малки мащаби. И друг път съм го казал – един нощен воден режим, ако беше въведен в началото на лятото, никой нямаше да го усети, сега щяхме да имаме много по-голямо количество вода в язовир „Студена“.

Слави Трифонов: Аз друго ви питам. Вие като станахте кмет, знаехте ли, че ще поемете такава отговорност?

Ст. Владимиров: Ми предполагах. Щом го зададох този парламентарен въпрос. Тогава обема на язовир „Студена“ беше паднал под 10 милиона, това значи една червена лампа, която свети. В предизборната кампания не си позволявах много риторика в тази посока, защото в една предизборна кампания можеш да бъдеш обвинен, че си вадиш дивидент от евентуално бедствие, което може да се случи.

Слави Трифонов: Добре, обаче хората ви избраха и вие станахте начело на една криза. Тоест от това да сте начело на един град, станахте начело на една криза, която може да повлече след себе си не само безводие, но реакция в цялата държава?

Ст. Владимиров: Още втория ден след клетвата ми, отидох до „ВиК“ дружеството, за да видя все пак някакви мерки ще се предприемат ли от тогавашния „ВиК“ управител.

Слави Трифонов: И какво ви казаха?

Ст. Владимиров: Общи приказки. Тогава се сблъсках с истинската бутафория. Тогава „ВиК“ управителя, толкова спокойно говореше за събитята около него, все едно не го засягаха. Той не участва, той няма пряка отговорност, а той е първата част от веригата, който най-малкото трябва да наблюдава нивото на язовир „Студена“.

Слави Трифонов: Вие кога разбрахте, че нещата са ужасно прецакани? От втория или третия ден?

Ст. Владимиров: То е една бърза лента тези два-три месеца вече. Кметът може да седи от страни и да критикува и политиканства, но аз знаех, че това нещо един ден ще се стовари върху моите плещи и започнах да търсим решения.

Слави Трифонов: Вие сте от БСП, кандидатиран сте от БСП и веднъж се оказва, че това политиканстване, за което говорите ясно ви се стовари върху главата. Хора, от която партия са ви кандидатирали очевидно търсят своите интереси, а в Перник няма вода. Вие реагирахте, много ме изненадахте. Аз затова реших да ви поканя. Вие моментално разбрахте, че по-важни са хората от Перник отколкото политическите партии. По-важно е да имат вода.

Ст. Владимиров: Точно така. Това е най-важното нещо. Това е изпитание, което всички ние да извървим. Кметът трябва да преведе жителите през тази криза. Емоциите са много големи в Перник. Има много гняв. Допълнителни емоции щяха да ни дойдат в повече.

Слави Трифонов: Те са излишни напълно. Абе въобще да се приема нещо такова за изваждане на политически дивиденти е ужасно нагло. 

Ст. Владимиров: Няма място за партизиране. Всичко е политика около нас. Сега предстои дебат в Народното събрание. Аз ще го наблюдавам с много голям интерес.

Слави Трифонов: Защо?

Ст. Владимиров: Защото след такава криза, умните народи извличат ползи и поправят грешките си…

Слави Трифонов: Нарича се катарзис. Когато стигнеш до такава криза, стигаш до катарзис и казваш, че важното е живота, семейството, бебето. А партиите и цялата тази история е абсолютно ненужна. 

Ст. Владимиров: Видно е, че „ВиК“ сектора не върви. Само слепец не може да види, че в този сектор нещо не се случва, както всички го очакваме. От „ВиК“ дружеството нагоре е една армия от чиновници, които най-малкото е могло да видят, че язовир „Студена“ намалява. Спецификата на този язовир е ,че той може да се напълни много бързо, но много бързо може да се изпразни. Могло е тази армия от чиновници , които в момента си прехвърлят отговорността да видят, че той намалява. Умните народи след такава криза могат да променят нещо, така както очакваме всички ние.

Слави Трифонов: А вярвате ли го?

Ст. Владимиров: Ми надявам се. Все пак аз съм политик. В момента съм кмет…

Слави Трифонов: Вие не сте политик. В момента сте кмет, а аз това не го асоциирам с политик. Е политик е пак, но отговаряте за съвсем други неща.

Ст. Владимиров: Надявам се. Ние трябва да си променим тази държава и както очакваме.

Слави Трифонов: Какво ще направите сега в Перник? Какво ви чака там сега? Аз имам много приятели от Перник. Самият аз съм почетен гражданин на Перник, заради един концерт, който ние направихме с моите колеги от „Куку бенд“, заради земетресението. Аз съм много заинтригуван. Какво ще стане сега?

Ст. Владимиров: Много мерки имаше, те не дадоха нужния ефект. Единственият изход е тази връзка със Столична община. Около 90 см. има още, които може да вземем от водоземната ни кула. Ние вземаме по 5 см на ден, това са две седмици.

Слави Трифонов: Какво ще стане след 2 седмици? Вие ей така го казвате, все едно няма да има вода в Перник.

Ст. Владимиров: Вода ще има, но ще вземаме от основната ни тръба. Лятото е правен тест. Пречиствателната станция е вземала вода от ниската част на дъното на язовира и тя е ставала за битово-питейни нужни. Но водата стига до април. Какво прави Перник след това? Защото тази вода ще се пречиства и ще бъде годна до април. Но след април, ако не завали, какво правим? Надяваме се природата е жалостива…

Слави Трифонов: Ема какво е това надяваме се. Надяваме се да станем шамани и да викаме пеперуда за дъжд. Ние сме интелигентни хора с вас и знаем, че това с молитвите е след това…

Ст. Владимиров: Единственият вариант е връзката с Мало Бучино и водопроводната мрежа със Столична Община. Няма друг вариант. Всичко друго, което можеше да се направи е направено. Няма друг вариант.

Слави Трифонов: Работи ли се по този вариант?

Ст. Владимиров: Ще започне работа в рамките на няколко дни. Все пак Столичния общински съвет трябва да го гласува. Колкото и да е спешна ситуацията, трябва да се извървят едни процедури.

Слави Трифонов: Доколкото чух тази вода само ще мине през водопроводната система на София, но няма да се ползва водата за софиянци?

Ст. Владимиров: Два аспекта. Едното водата идва от язовир „Бели Искър“, ще се насочи деривация „Грънчар“ , за да може да се увеличи язовир „Бели Искър“ и тази вода транзитно да мине и да достигне до Перник. Ние сме една капка в морето на столична община. Ние потребяваме 600 000 кубика на месец, а само язовир Искър е 450 милиона кубика вода в момента. Ние сме една капка в морето, което потребяват софиянци. Вода ще може да се подава и за някой квартал на София, ако утре се наложи. Нормално е два съседни града да имат връзка за взаимопомощ по водопроводната мрежа. Сега ни се налага на нас, но може да дойде миг, в който да се превежда вода за София през това съоръжение.

Слави Трифонов: Какво се промени във Вашето съзнание от момента, в който станахте кмет? Как си легнахте вечерта, когато разбрахте, че сте в голям шах?

Ст. Владимиров: Лягайки си вечерта е хубаво чувството, защото Перник е много специфичен за правене на избори. Когато се събудих сутринта се събудих свободен , защото нямах ангажимент към никой, освен към избирателите. Аз обрах един много силен емоционален вот. Много млад вот. Единственият ми ангажимент е към перничани. Това хубаво чувство се изпари на втория ден, когато влязох в Общината.

Слави Трифонов: Два дни е хубаво. Щастието трае само 15 минути, а вие два дни.А детето ви момче ли е или момиче?

Ст. Владимиров: Момче е, Никола се казва. Дори съпругата ми ми казва, че физиономията ми се е променила за тези два месеца. Всички казват, че съм поостарял за тези два месеца.

Слави Трифонов: Изглеждате по-мъдър, при всички положения. Това, че реагирахте така срещу партокрацията, аз изцяло подкрепям, защото хората са най-важни. Политиката е средство. Хората да са добре е важно. Какво бихте казали на хората?

Ст. Владимиров: Аз съм умерен оптимист. Винаги гледам какви възможности има във всяка една ситауция. Ще преминем през тази криза. Ние сме на 30 километра от финансовия и административен център на държавата. Перник не използва всички тези възможности. Ще направя така Перник да изглежда различно след 4 години.

Слави Трифонов: Това като обещание или наистина го мислите?

Ст. Владимиров: Наистина го мисля. Хората го усещат. Те затова ме избраха. Предизборната кампания беше изцяло позитивна, на крак. Това се шегувах, че със средствата, които разполагам, може по цял ден, да използвам един пернишки израз, да „луняме из града“…

Слави Трифонов: Какво да правим?

Ст. Владимиров: Луняме. Това е да обикаляме из града с младежкия екип. Това се предава и усеща. Този вот, който ми дадоха хората, да го оправдая.

Слави Трифонов: Сега е най-важното това с водата. Вие трябва да направите така, че перничани да имат вода. 

Ст. Владимиров: Това е най-важното. Ще преминем и през тази криза.

Слави Трифонов: Уважаеми зрители, представих ви Станислав Владимиров.

Коментари

коментара