Топ хидрологът Иван Греченлиев с остър коментар за кризата в Перник: Язовир „Студена“ е източен по най-примитивния начин! Вариантът „Белмекен“ е единственият възможен за изход

Безпрецедентната водна криза в Перник се превърна в тема номер едно на България. 100 хил. души са обречени вече месеци наред да живеят като пустинници. Хората все още се питат как така Перник, който е ограден от три планини и в по-големи суши не е преживявал режим на водата, сега е поставен на колене. 

Едва по шест часа на ден перничани получават вода. Язовирът продължава да се изпразва, а дъждове и снегове няма. Хората са напълно отчаяни.

През уикенда дойде първата оптимистична новина. Правителството взе решение Перник да получава вода от язовир „Белмекен“, като се ползват тръбите на столицата по едната част от трасето. Отделно ще се изгради около 13 км нов водопровод за връзка с града и помпена станция.

Това е единствената надежда засега на перничани да заживеят като нормални хора в 21 век.

Пик потърси за коментар хидролога инж. Иван Греченлиев.

– Перник преживява жестока водна криза в момента. Защо се стигна до това положение според вас, г-н Греченлиев?

– Причината се нарича некомпетентност. И тя е по-голямото обяснение от това дали е имало лобизъм и защита на интереси. Да допуснеш да се изпразни един язовир не може да се нарече по друг начин, това е уникално и необяснимо. Систематично са се взимали некомпетентни решения, за да се стигне дотук.

– Хората искат да знаят дали язовир „Студена“ е бил източен. Ргионалният министър Петя Аврамова отрича това. Прокрадват се обаче и тезите за източване на язовира…

– Източен е, категорично. Един язовир не свършва от само себе си.  Още повече, че „Студена“ не е с едногодишен изравнител, както се твърди. Дали е заради подаването на промишлена вода или заради „по-безболезнения“ ремонт на язовирната стена – няма значение. Източен е. Има и нещо друго – язовирната стена на язовира е уникална и много добра. Пак казвам, язовир „Студена“ е източен и то по най-примитивния начин. Разчитали са на природата, че ще има валежи и той ще се напълни. Да, ама – не, както казваше един ваш колега.

– Това е не некомпетентност, ами направо абсурдно нехайство и незачитане на правата на хората. Нима е възможно да чакаш от небето да падне дъжд или сняг, без да знаеш дали ще стане?

– Да, точно така. Пълен абсурд. Слушам прогнозите на климатолога проф. Георги Рачев. Според него ни очакват сухи месеци. Температуритуе ще са по-високи от нормалните за сезона. Валежите ще бъдат по-малко от обичайните за това време на годината. Един язовир лесно се празни, но трудно се пълни. Особено пък като вече е празен. То е като саксията. Ако всеки ден я поливате, ще е нужна по-малко вода, отколко ако я поливате веднъж в седмицата, например. Тогава сухата почва поема повече вода.

– Как ви се струва решението за водоснабдяване от язовир „Белмекен“?

– Като единственото разумно решение в момента. По-лошото от липсата на вода е плъзването на епидемия. Въпросът е това водоснабдяване да бъде контролирано. Язовир „Белмекен“ е със 145 млн. куб. м вместимост. В „Бели искър“ в момента има 9 млн. куб м. Дано да има повече приток в язовир „Студена“ – проф. Рачев този път да е сбъркал в прогнозата, за да се спре бедствието в Перник. Водата за града ще се подава помпено, за което е необходима електроенергия. И тогова водата може да се оскъпи. Както се казва, една беля води и други след себе си.

– Перничани живеят в неведение и дали вече не получават вода от мъртвия обем на язовира, защото се поднасят противоречиви информации?

– Категорично в момента се харчи вода от мъртвия обем. На 13 януари гледах снимка от дрон. Има опасност да се стигне санитарният обем. Затова е изключително необходимо час по-скоро да започне водоподаването от „Белмекен“. Тогава перничани ще получават вода само от  там. А потреблемието от язовир „Студена“ ще бъде спряно. И водоемът ще бъде оставен да се пълни.

– Виждате ли светлина – може ли водата от язовир „Белмекен“ да помогне за отмяна на тежкия режим на водата?

– Ако има дъждове през пролетта, заедно с водоподаването от „Белмекен“, язовир „Студена“ може да достигне 1/3 от обема си. Тогава режимът може да се облекчи. И да очаква есенното пълноводие, дано тогава има повече валежи.

– Столичани се страхуват да не изпаднат във водна криза заради перничани. възможно ли е това?

– Не. Няма нужда от притеснения. Аз съм скиор, виждам язовир „Искър“. В него има над 400 млн. куб. м вода.  Това количество гарантира водоподаване за 2 г. напред.

– Кои са главните виновници за този геноцид срещу перничани?

– Главната вина е на компетентните, които не са взели мерки. Има политици, които не са длъжни да знаят какво може да се случи. Но експертите е трябвало да предупредят каква криза се задава, те не са могли да не знаят.

– Какво мислите за идеята да се черпи вода от пещерите?

– Има хляб в нея. Но тя не може да захрани един язовир от 25 млн. куб. м. А има и друг момент – това, което природата е сътворила, не бива да се пипа. Ако изчерпим водата от пещерите, какво ще стане с пещерите?!

– Как ви се струва идеята за създаването на ВиК холдинг?

– Не познавам философията на проекта. Трудно, не казвам, че е невъзможно, да се обединят ВиК-та. Но те са много различни  – като започне от източниците, с които се снабдяват, и стигнем до развитието на мрежите. Пътят на ВиК секторът ще бъде сложен. Дано такива кризи, като пернишката, ни направят по-енергични и отговорни.

Share Button

Коментари

коментара