Град Брезник празнува „Сурова 2020“ както никога досега – СНИМКИ

Над 1100 учасници събра фестивала на Брезник „Сурова“, който стартира днес, 18 януари. Фестивалът “Сурова Брезник ‘2020” беше открит с тържествено слово на Васил Узунов. Поздравителен адрес беше отправен от името на областния управител на Перник инженер Емил Костадинов.

Първи дефилираха сурвакарите от сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци, която е създадена през 2013 година. След тях на площада навлязоха и сурвакарите от групата с възрастни от село Гигинци. Дефилето продължи с участието на сурвакарските групи на брезнишките села Велковци, Слаковци, Ребро, Кошарево и Ноевци. Сред някои от групите присъстваха сурвакари на възраст под една година, съобщи сайтът zapadno.com.

Снимка: zapadno.com
Снимка: zapadno.com
Снимка: zapadno.com

Мечкарите от кюстендилското село Пиперков чифлик пък гостуваха за втора поред година. Те грабнаха публиката с множество и оригинални персонажи. Мечкарската група на селото наброява около 150 човека, но броят им по участие варира. Най-малкият участник е на около 1 година, а най-възрастният – на около 80 години.

Снимка: zapadno.com

Стотици сурвакари и персонажи от групите на брезнишките села Долна Секирна, Непразненци, Садовик, Бегуновци, Банище и Сопица, както от ковачевското село Ковачевци и радомирския квартал “Върба” дефилираха на фестивала. Всяка група показа как се посрещат младоженци, как се прави сватба и още други ритуали, свързани със сурвакарската традиция.

Най-малкият участник във фестивала “Сурова Брезник ‘2020” е 9-месечната Божидара от сурвакарската група на брезнишкото село Слаковци. Най-възрастният участник пък беше 82-годишният Огнян Стоянчев от сурвакарската група на брезнишкото село Банище. Той получи наградата си лично от кмета на Община Брезник Васил Узунов, който му пожела дълголетие и късмет.

Колоритна беше подвижната селска къща със старец и старица в групата на село Садовик.

Снимка: zapadno.com

Вечерта около 18:30 часа сурвакарски групи от Брезнишко и други региони на страната навлязоха на централния градски площад с горящи факли. Сурвакарите и мечкарите се събраха около предварително подготвената клада, която запалиха с хвърляне на всяка една факла в нея. Близо 10-метрови пламъци лумтяха над главите на участници и посетители. Докато огънят се разгаряше, участниците във фестивала изпълниха ритуален танц. В един момент погледите на всички се впериха към сградата на народно читалище “Просвещение-1870”, откъдето започна пищна заря.

Снимка за спомен със сурвакарски костюми и маски можеха да си направят посетителите на Общински исторически музей-Брезник. Зрителите можеха да се снимат в сурвакарски костюми от Кошарево, Садовик, Гигинци, Банище, Велковци и със сурвакарски маски от селата Гигинци и Банище.

Над 5-минутна заря зарадва жителите и гости на град Брезник тази вечер. Илюминациите беше по повод края на фестивала “Сурова Брезник ‘2020”. Зарята започна паралелно със запалването на ритуалния огън от участници във фестивала. Мощен тътен и цветна феерия накараха стотици погледат да бъдат вперени към небето. Илюминациите се изстрелваха от покрива на сградата на народно читалище “Просвещение-1870”.

Снимка: zapadno.com

Около 14 100 са кабепчетата и кюфтетата, които скараджии бяха подготвили за ХVII Маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2020”. Освен тези мезета се предлагаха ущипци, шишчета, пържоли, плескавици, салати и напитки. Тази година за първи път на фестивала отвори благотворителната скара, която набира средства за изграждането на паметник в брезнишкото село Гигинци.

Снимка: zapadno.com

Още снимки от Суровата в Брезник можете да разгледате в zapadno.com

Коментари

коментара