Извънредно: Бойко Борисов включи новия план за спасение на Перник

Перник да ползва вода от язовир „Белмекен“ е изходът за излизане от водната криза. За целта разрешение трябва да даде Столичния общински съвет (СОС), защото ще се изполва водопреносната мрежа на София. След това ще започне изграждане на байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник. 

Това стана ясно на днешната среща с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха кметът на община Перник Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на екологията Емил Димитров и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че връзката може да бъде изградена до 45 дни, ако се работи денонощно, трасето ще е дълго 13.5 км. като това ще струва на държавата около 25 млн. лв. Няма де се стигне до отчуждаване на имоти, тъй като водопроводът ще минава през общински и държавни терени.

По време на срещата министър Караниколов заяви, че още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София.

„Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 литра в секунда. Водата ще е насочена от „Белмекен“, каза още Караниколов.

„Няма да бъдат намалени водните обеми на София, а само ще бъде използвана водната инфраструктура на София. Тази вода не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник“, подчерта екоминистърът Емил Димитров.

„В дългосрочен план, решението, което днес ще се вземе за осигуряване на вода от водосбора на язовир „Белмекен“ е най-правилното и е гаранция за това, перничани да не бъдат поставяни пред такива ситуации отново“, коментира кметът на община Перник Станислав Владимиров

От всички варианти, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На практика, така, както пътят през Владая се ползва и от Перник и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник от Белмекен“, коментира решението премиерът Бойко Борисов.

„Обяснете каква е целта, за да няма спекулации още повече, че за София ще правим подобно нещо от яз. Огняново, да имаме резервна вода, но днес няма да го говорим, защото знам какво следва от всяка една дума. Гледахме всякакви варианти- от вода от пещерите, при която рискът да направим екокатастрофа е голям и аз не мога да го поема, а и не е нужно- когато имаме вариант двата града да си помогнат“, каза още премиерът.

Коментари

коментара