СУРВА Е! Мечкаре и сватбари бродят по къщите из пернишко! Вижте най-модерният поп, красивото лице зад маската и трето поколение бюлюкбашия!

Сурвакари обикалят къщите по селата днес и благославят стопаните за здраве и берекет в пернишко. Всички села в околията са оглушени от шум на звънци и хлопатари, гайди и тъпани, а по улиците и в дворовете на къщите се играят сватбарски хора. 

Древният обичай отново възкръсна на 14 януари и оживи селата. Въпреки неволите перничани не забравят да се веселят и да спазват хилядолетната традиция – културното богатство на българите.

А някои вече в благословиите си се молят и за вода.

Рано тази сутрин сурвакарските групи обикалят по улиците, а в следобедните часове се събират на мегдана, за да празнуват и да се надиграват.

Тази сутрин групата на село Дивотино се събра за да прогони злото. Дивотинските сурвакари са едни от най-многобройните групи. Тяхната традиция се отличава с това, че за разлика от другите места из пернишко, където вечерта на 13-ти януари се палят огньове, в Дивотино огънят се пали вечерта на 14-ти януари – след като групата е обиколила всички къщи.

Всяка сурвакарска група си има сватбари и поп. В град Батановци, които снощи направиха истинско маскарадно веселие, попът е особено атрактивен. Това е местният активист и запален фен на Миньор – Пертник Милослав Милчев – Вучковия. Преоблечен с попски одежди и брада той се засне до скъп джип марка „Мерцедес“ и коментира : Ден-година храни..да имате Благовремие и вие да се радвате.. 

„Така сте поповете, с лимузини се возите“, смее му се Станислав.

Село Драгичево също е едно от селата, които ликуват по Сурва. И тази година дъщерята на кмета Виктор Викторов – Ванеса отново облече страшния костюм, за да прогони злите сили от селото. Припомняме, че тя стана популярно лице в медиите именно от снимка, заснета от фотографа Асен Великов, която обиколи цяла България.
Въпреки отложения фестивал, тази година пък се завъртя уникален клип, представящ суровата в село Ярджиловци, които след броени часове ще се съберат в двора на училището, за да се надиграват.

От село Лесковец пък показаха как се тачи традицията със снимка на трето поколение бюлюкбашията Йордан.

Снимки: Фейсбук

ВЕСЕЛА СУРВА, ПЕРНИК!

 

Коментари

коментара