Караилиев е НЕВИНЕН!

КПКОНПИ излезе с решение по казуса за бившия заместник-кмет на Перник Владислав Караилиев. След половин година разследване антикорупционната комисия го оправда и прецени, че няма конфликт на интереси при строителството на моста нао река Струма в Перник от фирма на първия му братовчед.

Сигнал срещу Караилиев бе подаден от Антикорупционния фонд. Обвинението срещу него бе заради братовчед му Иво Гаджов, чиято фирма „Виа Интелего“ през август 2017 г. спечели обществена поръчка за реконструкция и рехабилитация на съоръжението на стойност 368 982 лв. Съгласно закона в процедури като тази не могат да участват дружества, управлявани от лица, свързани с възложителя. Освен че е допусната до участие и печели поръчката фирмата сериозно просрочва и срока, в който мостът трябваше да бъде готов. Така вместо за 194 дни, съоръжението бе ремонтирано за 287 дни.

Според КОНПИ обаче всичко това са детайли. Важното било, че заместник-кметът не бил член на комисията , провела процедурата за избор на изпълнител, въпреки че повечето от членовете й са били на пряко подчинение на Караилиев като служители в общинската администрация. Освен това на 17 август 2017 г. той бил подал декларация, с която е декларирал частен интерес, което обаче било година след спечелване на обществената поръчка от братовчеда.

Не можело да се говори за нарушение и по още една причина. Разпоредбата на чл. 73 от закона е предвидила административно производство за установяване на конфликт на интереси да се образува най-много 3 години след извършване на съответното закононарушение от възлагането на обществената поръчка, което е било на 14 април 2016 г. Сигналът обаче бил подаден на 24 април 2019 г., което е 3 години и 10 дни. За комисията Цацаров това е категорично основание производството да бъде прекратено.

Източник: Вестник „Струма„.

Share Button

Коментари

коментара