Емилия от Перник: Г-жа Соколова има хубав апартамент, ще ходим да се къпеме при нея

Перничани искат обезщетения от ВиК заради мътната вода

Жители на Перник настояват за обезщетения от „ВиК“ заради водния режим. Причината е, че режимът не се спазва, а водата, която тече от чешмите не е годна за пиене и се налага да купуват или пълнят туби от други места. В същото време месечните сметки не намаляват, предава БНТ.

Емилия Стефанова: Ето сега в момента все още няма вода. Ние сме тук на 8 етаж и водата ще дойде чак към 19 часа.
По график вода трябва да има от 15 часа. Тази вечер тя така и не е дошла в дома на семейство Стефанови. На ден за битови нужди Емилия и мъжът ѝизползват минимум 20 литра.
Емилия Стефанова: Ето тук са тубите – празни. Чакат за пълнене. Не можем да се къпем ние с две туби вода. Не можем. Затова г-жа Соколова има хубав апартамент и там ще ни води да се къпем.

В дома на Добринка Костова на първия етаж няма проблем с налягането. Месечната сметка на жената показва, че харчи вода колкото в периода преди режима. Голямо количество от нея обаче е изтекло напразно, в чакане да дойде по-чиста вода.

Добринка Костова: Елате я вижте. Водата се е утаила. Елате да видите калта как стои. Всичко се трупа на нашите сметки и водата е негодна за пиене. И докато дойде топлата вода, трябва да източим най-малко 50 литра, за да дойде топлата вода. „Топлофикация“ са изключили някакви нагреватели, за да не изгаря тази апаратура на „Топлофикация“. Плащаме повече на „Топлофикация“.

В квартал „Проучване“ заради открита „ешерихия коли“ се наложи подмяна на тръби в края на миналата година. Бактерия вече няма, но и тук забелязват, че водата, която тече, има цвят.

ВИЖТЕ:  Антония Петрова се тества за COVID-19
Венцислав Милев, домоуправител: Последните може би 20 дни. Преди това не е била такава. Жълта.

За сметка на това, тук вода има и извън графика на режима.

Венцислав Милев: Изтича се чак до 24 часа. Тоест още два часа след това може да се открие вода в чешмите.

Почти във всяко жилище има приготвени туби, с които се налива вода от други чешми. Пред тази в „Княжево“ виждаме опашка от чакащи.

Георги Георгиев, гр. Батановци: Тръгнал съм на работа. В 7 часа трябва да сменям човека, ако не ми дойде ред, си тръгвам.

Ерна Владимирова: По три шишета си наливаме така за 2-3 дни. Голям стрес е. Където и да отидеш, бързаш да се прибереш, за да си налееш вода. Да не спре водата всъщност, която са пуснали за няколко часа.

Тези, които не могат да си налеят, си купуват от магазина или взимат от дарената вода, която се раздава безплатно.

Еманиул Станимиров, старши специалист в „Общински инспекторат“ в Перник: Има и доста неразбрани хора, които взимат повече вода.
Мартин Жлябинков, секретар на Община Перник: Призовавам гражданите, които отиват да взимат вода от съответните пунктове, наистина да бъдат коректни и да не злоупотребяват с презапасяването и взимането на минерална вода.

Борбата за всеки литър вода в Перник се превръща в ежедневие и не е ясно докога ще продължи. Затова местните жители настояват за обезщетение от „ВиК“.

ВИДЕО

Share Button

Коментари

коментара