Отлагането на „Сурва“ 2020 в Перник засили интереса към „Сурова Брезник“

Отлагането на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в град Перник е засилило интересът към предстоящото издание на “Сурова Брезник ‘2020”

Сурвакарски и кукерски групи от различни краища на България пожелали да участват на фестивала в Брезник след като се разбрало, че събитието в Перник се отменя заради водната криза. В Община Брезник, която организира фестивала, са постъпили запитвания за участие от групи от Русе, Ямбол, Тетевен, Пазарджик и други региони на страната.

“Звъняха групи, които искат да се включат, но просто няма как да ги включим. Нашият фестивал е еднодневен и във времето няма как да се справим”, поясни заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, предаде Zapadno.com.

Общината в Брезник предоставя безплатна храна на участниците в групите на фестивала, парични награди и други, за които са необходими съответен ресурс и време.

В предстоящото издание на фестивала ще се включат над 1 000 участници.

Участие в събитието за първи път ще вземе сурвакарската група на село Ковачевци. За втори път пък ще се включи сурвакарската група от кюстендилското село Пиперков чифлик, която тази година ще е двойно по-голяма.

Сурвакарска група от пернишкото село Селищен дол също за първи път ще дефилира на “Сурова” в Брезник. Това е самодейната сурвакарска група “Йорданови АРТ и Приятели“, но от селото ще участва и групата към местното читалище. Те са известни с изработването на кукерски маски, както и запазването и пресъздаването на традицията. Вече три поколения семейство Йорданови вплита сурвакарската традиция в своето изкуство. За тях има и други интересни подробности, които ще може да научите на фестивала “Сурова Брезник ‘2020”.

На 18 януари общо 26 групи ще пристигнат в град Брезник. 

Маскарадният фестивал ще се проведе в три категории: детски сурвакарски групи, с възрастова граница до 14 години; сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст; гостуващи маскарадни групи. Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват, отбелязват още от Община Брезник.

Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват, отбелязват още от Община Брезник.

Коментари

коментара