В 11-то ОУ вдигнаха цената за храна на учениците, родители недоволстват: сервират я студена. Ето как отговори директорката Емилия Плякова

С 50 стотинки повече ще плащат учениците за храна в 11-то ОУ „Елин Пелин“. Заповедтта е от 6-ти януари 2020г. В нея се казва, че увеличението е във връзка с налаганите специфични изисквания свързани с безопасността и качеството на храните.
Родители на деца от училището се свързаха със ZaPernik.com , за да изразят възмущението си, не само от увеличението, но и от това, че храната на децата се сервирала студена и те не желаят да я консумират.

Във връзка с ВОДНАТА КРИЗА в 11 ОУ „Елин Пелин“ цената на купона за обяд от днес се вдига пт 3.00 на 3.50 лв.
С дъщеря ми най-редовно сме в конфликт, защото тя не иска да яде там, тъй като храната се сервира почти винаги СТУДЕНА! Поради тази причина детето всеки ден ме моли да му приготвям обяд, който да си носи, само и само за да не яде там. Питам се: Ако храната бъде сервирана и топла на децата, тогава каква ли ще е цената?!„, пише Адриана Костова.
По думите й има и други недоволни родители от студената храна.
По повод този сигнала ZaPernik.com се свърза с директорката на училището госпожа Емилия Плякова.
Тя ни уведоми, че Заповедтта е издадена от Детско ученическо хранене – от фирмата, която доставя храна в училището и не зависи от ръководството на 11-то ОУ. Плякова потвърди, че увеличението с 50 стотинки на храната вероятно е заради покачване цената на продуктите, отговарящи на БДС и изискванията на контролните органи за качеството на храната на учениците.

„Разбирам родителите, покачването от 50 стотинки, като се събере за месеца не е малка сума, която може би не е предвидена в бюджетите им. Училището не определя каква да е сумата, но пък фирмата прави всичко възможно за удобството на родителите и децата, направена е система да се отложи купон или да бъде взет в друг ден“, коментира Плякова.

По отношение на сигнала на родители, че храната редовно е студена, Плякова каза: 

Лично следя за качеството на храната, която се доставя. Храната се доставя топла, в кутии. Дори понякога нарочно слизам по-късно в стола, за да проверя и храната е била винаги топла“.

Емилия Плякова уточни, че допуска да е имало и студена храна, особено в студените дни тя да е изстивала, но и обърна внимание, че децата, които не са приучени да се хранят с домашна храна, често и не отварят дори кутиите си. Тези ученици, които пък са научени на домашно, без проблеми си консумират обяда.

„Допускам, че е възможно на децата да им е по-лесно или по-вкусно да се нахранят например с пица и по този начин да се оправдават пред родителите си, че храната е студена“, каза още Плякова, уточнявайки, че говори принципно и не визира конкретния случай.

Плякова каза, че досега при нея не е постъпило оплакване или коментар за храната в стола на училището от родители или деца. Чрез сайта ZaPernik.com директорката покани всеки родител, който смята, че има проблем с храненето на разговор.

„Ако има такъв проблем винаги можем да поговирм с фирмата и да решим какво да направим по въпроса така, че да е добре за всички. Защото храненето на децата е много важно и за родители и за нас, като персонал“, допълни Плякова.
От 70 до 110 деца заявяват купони за храна в 11-то ОУ „Елин Пелин“. Обикновено заявките са  от 1-вите и 2-рите класове.
„Много деца си носят храна от вкъщи, добре приготвена храна. Те също слизат с другите деца в столовата да се хранят, защото е важно да следим хигиената им, дали си измиват ръцете и т.н.“, коментира още директорката на училището.

Коментари

коментара