Министър Караниколов: Водният режим в Перник ще е уеднаквен за всички, с 20 литра в секунда се увеличи дебита към язовир „Студена“

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че се подготвя нов график на водоподаване, с който режимът да бъде уеднаквен за всички квартали на града. Водата в Перник няма да поскъпва, потвръди още министърът. 

До края на деня ВиК-Перник ще излезе със становище, че в ситуацията, в която се намира градът в момента, няма да бъде подписано увеличение на водата.

Подготвя се и нов график за режим, обясни икономическият министър и съобщи, че с 20 литра в секунда е увеличен дебитът към язовир „Студена“:

„Друго, което се прави – работи се по клон 2 и по пречиствателната станция. Но чакаме възлагането, което ще стане до края на деня от общината и се надяваме и пожарните служби да помогнат до края на тази седмица, за да се осигурят допълнителни количества вода“.

Ще се работи в местността „Попов кладенец“:

„Това са извори, пещерни извори. Водата е една и съща. Въпросът е да видим, ако изтеглим в момента водата, която е налична там като ресурс, да видим за колко време ще се възстанови.

Ако се възстанови толкова бързо, колкото очакваме, това означава, че можем да предприемем съответните действия по-мащабно. Взехме решение, тъй като сме в криза –  10 локации по река Струма, извън язовир „Студена“ – водата е чиста, в случай на ситуация, в която трябва да се осигурява вода, да имаме тези сондажи“./БНР

Коментари

коментара