Ето мерките за водната криза – с дати и имена на отговорниците за изпълнението им

Перничани ни питат какви мерки са взети във връзка с водната криза на Перник? zaPernik.com отговаря:

1.1.Възлагане на извършване на спешни анализи и неотложни ремонтни дейности на Държавна консолидирана компания ЕАД от държавата, в лицето на Министъра на икономиката. 

1.2. Спешни и неотложни аварийно – възстановителни работи на Владайския канал Отговорник – инж. Тихомир Димитров, Изп. директор на „Монтажи“ ЕАД 

Срок за изпълнение – 23.12.2019 г. 

1.3.Спешни и неотложни аварийно – възстановителни работи при Клон 2 след резултатите от възложени спешни анализи на фирма „КюБиКО“ ЕООД за измерване количеството на водата при Клон 2 /загуби по трасето/. 

Отговорник – инж. Добромир Молдованов Срок за изпълнение – 27.12.2019г 

1.4. Оглед и преценка за изграждане на тръба над „гъбата“ от тиня за довеждане на водата до водното огледало на яз. „Студена“. 

Отговорник – инж. Тихомир Димитров, Изп. Директор на „Монтажи“ ЕАД Срок за изпълнение – 24.12.2019г 

1.5. Възлагане на юридически лица, разполагащи с необходимата техника за почистване и ремонт на старите каптажи по селата, водопроводи към помпена станция 

Отговорник – инж. Мирослав Стоицев Срок за изпълнение – 24.01.2020г. 

1.6. Разработване на предпроектно проучване за изграждане на хидрофорни системи, които ще се монтират в училища и детски градини на територията на град Перник 

Отговорник – инж. Калин Рангелов /фирма Савекс ЕООД/ Срок за изпълнение – 30.12.2019г. 

1.7 Монтиране на разходомер на яз. „Студена“, за да се знае какво влиза и какво излиза като дебит. Да се монитира измервателна система, която в реално време да показва дебита на кризисния щаб . 

Отговорник – инж. Добромир Молдованов Срок – 27.12.2019г 

1.8 В случай че се достигне критичният обем на язовира, има оферта от фирма „Водородна вода“ ООД за аварийни компактни станции за преработка на вода директно от река, езеро или друг източник на вода с капацитет от 3 куб. м/ч. Осигурява се вода с най-добро качество, съгласно Наредба 9. 

Отговорник – инж. Мирослав Стоицев Срок – постоянен до преодоляване на кризата 

1.9 В случай че се достигне критичният обем на язовира, да се иска от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ към МС питейна вода за населението по предварително изготвени разчети. 

Отговорник – Мартин Жлябинков Срок – постоянен до преодоляване на кризата 

1.10 Да се спазва стриктно едноразовия режим на водата и да се отстраняват своевременно аварии по водопреносната мрежа. 

Отговорник – инж. Камен Каменов прокурист „В и К“ ООД – Перник Срок – постоянен до преодоляване на кризата 

1.11. Да се осъществява постоянен контрол от кметовете на населени места в община Перник за неправомерно пилеене на водния ресурс. 

Отговорник – кметове на кметства 

Срок – постоянен, до преодоляване на кризата 

1.12. Определям секретаря на общината да приема сигнали относно водата и проблемите в кметствата и да ги предава своевременно към „В и К“ ООД за бързо реагиране. 

Отговорник – Мартин Жлябинков Срок – постоянен, до преодоляване на кризата 

1.13 Извършване на определени съвместни действия с РД ПБЗН и екипа на инж. Русев за изпълнението на аварийни му план за действие относно захранване на яз. „Студена“ от алтернативни и вече съществуващи източници – изпомпване на вода от „Попов извор“ от страна на РД ПБЗН, с техника на РД ПБЗН. 

Отговорник – Емил Костадинов, областен управител Перник Борис Борисов, ВПД РД ПБЗН Срок – след готовност на инж. Русев за започване на дейности 

1.14 Незабавно да се докладва при невъзможност за изпълнение на възложените задачи за незабавно вземане на решение за оказване на помощ и съдействие. 

Отговорник – инж. Мирослав Стоицев Срок – постоянен, до преодоляване на кризата 

Настоящата заповед влиза в сила незабавно.

Коментари

коментара