В брой или с карта да платим за коледните покупки?

В брой или с карта да платим за коледните покупки?

Сезонът на празничното пазаруване е в разгара си. Сега е моментът, в който всички търсят коледни подаръци и други празнични стоки и вече е трудно да избегнете тълпите и стреса през този празничен сезон. Увлечени в трескавото пазаруване, много от хората не се замислят дали е добре да използват кредитната си карта за пазаруване по празниците или е по-добре да използват пари в брой. Ето плюсовете и минусите на това да правите коледното си пазаруване с карта и пари в брой.

Коледно пазаруване с пари в брой

Използването на пари в брой е вероятно най-старият начин да направите коледното си пазаруване. За някои хора това е традиция за Коледа. Дори в ерата на интернет и многобройните видове кредитни и дебитни карти, паричните средства все още имат своето място. Някои от добрите неща при пазаруването с пари в брой са:

Почти невъзможно е да надхвърлите бюджета си. Когато пазарувате с пари в брой, вие сте ограничени до това, което имате в портфейла си. Освен ако не искате да плащате такси за банкомати, трябва да се вместите с покупките си в този бюджет. 

Пари в брой се приемат навсякъде. Без значение къде пазарувате, можете да сте сигурни, че парите в брой ще бъдат приети. Не всички търговци осигуряват възможност за плащане с карта. 

Можете да запазите подаръците в тайна. Вашата семейна половинка няма да разбере колко пари сте похарчили и за какво, когато използвате пари в брой за коледното пазаруване. При използването на карта, обикновено покупките се виждат в извлеченията от сметката Ви.

На фона на изброените предимства на разплащането в брой, все повече хора се възползват високотехнологичните начини на плащане. Ето няколко причини, поради които може да не използвате кеш в  празничния сезон:

Парите в брой са по-неудобни. Ако трябва да спрете до банката или да посетите банкомат, преди да отидете да пазарувате, тогава просто добавяте още една спирка към пазаруването, което вече може да бъде доста уморително. Трябва също така да помислите, че банкоматите и банките ще бъдат натоварени през това време на годината, затова може би е най-добре да пропуснете тези места и да се отдадете направо на коледното си пазаруване.

Парите в брой често са в опасност. В сравнение с кредитните карти, носенето на пари в брой може да бъде рисковано. Ако вашия портфейл бъде откраднат от джебчия или случайно го оставите на касата в магазина, можете да забравите за тези пари. Ако използвате дебитна или кредитна карта винаги имате възможност да възстановите обратно подозрителни плащания.

Коледно пазаруване с дебитна карта

Много хора ги харесват, защото предлагат цялото удобство на кредитната карта, без да създават усещането, че затъваш в дългове. Въпреки че дебитните карти несъмнено са удобни, те не трябва да са вашият първи избор, когато става дума за коледно пазаруване.

Дебитните карти не помагат много при бюджетирането. Наистина не задлъжнявате, когато използвате дебитната си карта за коледното пазаруване, но това не означава, че лесно ще можете да контролирате разходите си. Ако рискувате да надвишите бюджета си с дебитната си карта и нямате средства в сметката си, възможно е да бъдете натоварени с такса за овърдрафт, ако сте активирали тази опция.

Коледно пазаруване с кредитна карта

Кредитните карти всъщност са един от най-добрите начини да направите коледното си пазаруване. Ако умеете да си правите сметката, не само няма да затънете в дългове, но можете да събирате и награди при използване на кредитната си карта. Повечето кредитни карти ви носят отстъпка или кешбек при плащане. Така можете да направите вашата Коледа малко по-евтина, като използвате награди за покупка на подаръци или плащане на пътни разходи. Ако по някаква причина решите да не ги използвате, винаги можете да дарите наградите с кредитната си карта за благотворителност.

Независимо дали плащате с кредитна или дебитна карта, не забравяйте, че улеснението може да Ви провокира за импулсивни или недостатъчно обмислени покупки. Отсъствието на пари в самото плащане прави преценката Ви за изхарчената сума доста по-трудна, отколкото при плащането в брой. Това неминуемо ще доведе до по-големи от планираните разходи и може да развали радостта от предстоящите празници.

Ако не разполагате с необходимата сума в брой и нямате кредитна карта, редица небанкови финансови институции дават възможност да заявите бързи кредити онлайн и с отпуснатата сума да направите необходимите покупки.

Коментари

коментара