Румен Петков: Случайно ли е, че като спряха крана „Стомана“ излезе в планови ремонт?

Допуснатото източване на язовир „Студена“ е най-големият социален катаклизъм за много десетилетия в Перник. За него трябва да се понесе съдебна отговорност, смята лидерът на партия АБВ Румен Петков.

Прокуратурата направи голяма крачка, посочвайки виновните институции – две министерства. Да се назоват конкретните хора, които причиниха това бедствие, тази социална трагедия в един от големите градове на България, призова политикът.

Според него отговорност носи и бившият областен управител Ирена Соколова, която бе уволнена. Но уволнението и съдебното преследване трябва да е в качеството му председател на Асоциацията по водоснабдяване, какъвто по закон е областният управител на всяка от областите в България, смята Петков.

Според него на второ място отговорност носи и шефа на ВиК, който е допуснал поне година един от крановете на язовир „Студена“, където водоснабдяването е насочено към промишлената зона, иначе казано, към Стомана-Перник, да не работи. Не работи, изпускайки огромни количества вода, които никой не е заплащал.

В момента се вземат мерки този теч на вода да бъде спрян. И е странно съвпадението на спирането на теча с излизането на Стомана-Перник в едномесечен планов ремонт.

Третият виновен, според Петков, е бившият кмет на Перник Вяра Церовска, която с политически спекулативни цели прояви абсолютна безстопанственост и незаинтересованост за населението.

Той иска посочените от него да „кажат или кой ги е накарал, или да понесат цялата тежест на закона, включително, с осъдителни присъди, за да имат потърпевшите жители на Перник и общината усещането за възмездие и справедливост. А не да живеят в безстопанственост и поругано достойнство“.

Припомняме, няколко дни след местните избори беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Няколко дни по-късно Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова е производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Въпреки настояването на омбудсмана, вчера в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г./news.bg

Коментари

коментара