Как може водата в Перник да стане по-евтина, ако е некачествена?

В момента в Перник най-спешното е да се намери решение за алтернативните източници за водоснабдяване. Това каза омбудсманът Диана Ковачева, в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Затова и пратих вчера препоръка за това по-ясни срокове, ясни решения да бъдат обявени и хората да бъдат непрекъснато информирани, за да се снижава напрежението. Те се безпокоят, нямат вода“, допълни още Ковачева.

Тя добави, че препоръката, която е направила за намаляване цената на водата, когато е с влошено качество не е по повод кризата в Перник, а по повод многото случаи в страната, където водата е с влошено качество, а хората плащат за чиста вода за пиене.

„Как може да се поправи това? С промяна в Наредба № 4 за ВиК услугите. Това зависи изцяло от министъра, защото всъщност няма механизъм, няма процедура, по която хората да декларират, че хората имат вода с ниско качество, РЗИ да констатира и да им определи цена по справедливост. РЗИ са органът, който трябва да реагира. Но трябва да се реагира бързо и да има такава процедура официално установена. Такава процедура има вече в Шуменския съд“, каза още Ковачева.

Коментари

коментара