Bet365 – историята на един зашеметяващ успех

В историята има много примери за семейства, които работят заедно в името на бизнес успеха. Някои такива семейства създават огромни бизнес империи, които просъществуват поколения наред, докато други се провалят с гръм и трясък.

В индустрията с онлайн залозите не могат да бъдат посочени много семейно изградени бизнеси, най-вероятно поради естеството на сектора и бурното му развитие, което се случва в последните години.

Въпреки това, може да бъде посочен един много ярко открояващ се семеен бизнес, който успява да постигне глобален успех и това е британският букмейкър „Bet365“.

Този букмейкър продължава да бъде лидер в онлайн залаганията и добавяйки голяма селекция от услуги към ядрото си през годините, той успя да порасне до степен на една от най-големите компании в света.

Благодарение на специализираната платформа за онлайн залагания 5Bet.eu, съставихме тази кратка, но в същото време изчерпателна история на един от най-големите световни букмейкъри, а именно Bet365.

Как започва всичко

Семейство Коутс е от английския град Стоук он Трент, който е малък работнически град. Главата на фамилията, Питър Коутс, е предприемач, който е замесен в няколко бизнеса.

Един от бизнесите, в които Коутс решава да инвестира, е в поредица от фалирали пунктове за залози в Англия, които той обединява под името „Provincial Racing“.

След като вече е постигнал успехи в други бизнеси, включително и в компания за кетъринг за спортни зали, Коутс разполага с нужните финанси да изгради наново този бизнес, любовта към спорта (той самият е полупрофесионален английски футболист) и желанието да остане в букмейкърския бизнес.

Питър Коутс има две деца, Денис и Джон, които от ранна възраст участват в бизнеса на баща си. Денис Коутс е особено ангажирана в обектите за залагания.

Тя започва своя професионален път като касиер и продължава да работи там, докато не получава дипломата си по икономика от университета.

След като завършва, Денис започва да поема все по-голяма роля в „Provincial Racing“, като впоследствие става управител на целия бизнес.

Тя се оказва отлична бизнес дама, в резултат на което компанията расте и печели повече с всяка година.

Въпреки това, този успех не успокоява Денис и тя продължава да търси развитие за компанията, с което се ражда и най-успешната ѝ идея.

Интернет хазартът започва да става все по-широко разпространен в края на 90-те години на миналия век и Денис Коутс е убедена, че трябва да стане част от този разрастващ се сектор.

По това време тя е открива уникален URL адрес и благодарение на заем от баща си, тя купува домейна „Bet365.com“.

Следващата стъпка е изграждането на нужния софтуер и стартирането на пълноформатен онлайн букмейкърски сайт. Това, обаче, струва сериозна сума пари, особено за времето си, поради което Денис взима пари назаем от „Provincial Racing“.

За целта е създадена изцяло нова корпорация, която да се грижи за онлайн частта от бизнеса, а самата Денис си осигурява мажоритарен дял от 50.2%.

Баща ѝ и брат ѝ пък споделят общо 43% дял помежду си, а останалите проценти се заделят за външни инвеститори и служители.

И така, със страхотен домейн, завършен софтуер и нужните пари зад гърба си, Bet365 е готов да стартира. Това се случва през 2001 година, когато сайтът бива пуснат и компанията започва своя поход към върха.

Експанзия и растеж

По онова време британският пазар е наводнен от сайтове, които принадлежат на физическите конкуренти, както и офшорни сайтове, чиято цел е да отмъкне клиенти от традиционно силните букмейкъри на острова.

Вземайки това предвид, Bet365 се нуждае от наистина силни стратегии, за да успее да направи услугата си по-привлекателна за масовия потребител.

За да подсигури интерес към бранда си, Денис приготвя няколко стратегии. Една от първите е стартирането на серия от безплатни залози в онлайн платформата.

От днешна гледна точка това може да звучи нормално, но през далечната 2001 година, никой не предлага подобни бонуси на клиентите си.

Тази стратегия води до привличането на хиляди нови залагащи, само и единствено благодарение на обещанието за безплатен залог.

Добре известно е, че огромна част от тези първи залози винаги са губещи, но това създава хиляди нови акаунти в базата данни.

Последващите стратегии на британския букмейкър включват децентрализация на предлаганата услуга и излизането на нови пазари.

Bet365 се превръща в първия букмейкър в Обединеното кралство, който отваря залози за спортове от целия свят.

Също така, компанията прави възможни залозите в по-ниски дивизии на първенствата в Европа.

Предоставяйки възможността на местни хора от различните държави да залагат на своя отбор, независимо колко малък е той, компанията успява да пробие на по-малките пазари много преди основните си конкуренти.

Един от големите ходове на Денис Коутс е решението да започне да спонсорира спортни отбори сред Европа.

Това включва няколко футболни отбора, включително отбора на родния ѝ град Стоук Сити, което от своя страна дава на компанията невероятна показност сред редица стадиони и десетки хиляди души по телевизията всяка седмица.

Тези спонсорства не излизат евтино, но са страхотен начин за изграждане на лоялна фен база.

С течение на годините компанията започва да предлага и други услуги освен спортни залози, които допълнително разширяват аудиторията ѝ.

Коментари

коментара