Световноизвестен италиански архитект ще махне колите от пл. “Св. Неделя” в София

Световноизвестният италиански архитект, който спечели конкурса за нова визия на пл. “Св. Неделя” в София, каза за “24 часа”, че ще махне колите, за да могат хората да се разхождат и гледат. Той представи българския си проект по време на среща в Националния римски музей. Заедно със съпругата си и архитектка Дориана роденият в Рим Фуксас е автор на емблематични проекти в цял свят.

– Какъв беше първият ви сблъсък с центъра на София?

– Той е “напластен”, в него присъстват много култури – мисля, че от втори век пр.Хр., предпоследните са от съветския период, от сталинистката архитектура. На мен ми се стори, че въпреки дефектите си тази сталинистка архитектура има и елементи, които са изключителни. Това е част от монументална архитектура, която е много интересна, като например седалището на Българската комунистическа партия.

– Коя е душата на проекта ви?

– Да премахна трафика от тази зона и да се даде възможност нещата да се видят такива, каквито са. Например да се види археологията, да се види присъствието на трите религии – източноправославна църква, синагога и джамия, които се намират там, и мисля, че са изключителни.

– София е покрита със сняг няколко месеца. Как ще се види центърът, когато е покрит със сняг?

– Центърът няма да остане напълно покрит със сняг. Там ще бъдат и гъбите, които ще бъдат осветени. Даже напротив, през зимата има още повече нужда от светлина, отколкото през лятото. Така че гъбите ще носят светлина. Освен това те имат фотоволтаично покритие и затова разходите за светлина ще бъдат нулеви.

– Как ще синтезирате проекта си?

– Ходете пеша, разхождайте се и гледайте.

Коментари

коментара