Иван Костов проговори за водната криза

Премиерът Бойко Борисов трябва сам да вземе решения по отношение на водната криза и да не се доверява на ресорните министри, защото те са част от проблема и ще му представят друга картина, заяви бившият министър-председател на страната Иван Костов пред БНТ.

Иван Костов посочи водата като проблем на националната сигурност, защото от липсата ѝ страдат хората, екосистемата и индустрията. Изтъкна, че съществуващите стратегии, програми и други нормативни документи предлагат добри решения, но „няма полезни ефекти, защото цялата тази нормативна основа, върху която се гради управлението, не се изпълнява“.

„Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, трябва да влезе в тази роля на най-висш публичен управител на страната. Той не бива да се доверява на преценката на отговорните министри и висшия ешалон на администрацията, защото този сегмент е отговорен за ситуацията, те ще му представят друга картина. Затова би трябвало той лично да се запознае с тези документи, сам да си състави становище и да реши как да действа и политически, и управленски“, заяви Костов. По думите му значителна част от администрацията и дори самите министри проявяват неразбиране и неглижиране на проблемите във водния сектор.

„Те не разбират и вероятно не са в състояние да наложат изпълнението на тези много добри решения, които са предвидени. Това е много голям проблем и това не сочи само проблеми във водния сектор, очевидно е, че трябва да се огледа настрани“, заяви бившият министър-председател. Затова и според Костов премиерът „няма на кого да се довери“.

Коментари

коментара