Страхува ли се Димитър Колев от прокуратурата и направил ли е нужното, за да не губи Перник по 2 000 лева на ден?

Председателят на Общински съвет Перник Димитър Колев отговори пред ZaPernik.com притеснява ли се, че ще бъде даден на прокуратурата, както заплашиха общински съветници от БСП и адвокатката Анджела Асенова, заради това, че миналия петък на заседание на Общински съвет не се е разгледал разсрочване на държавен кредит към Община Перник, откоето града ще плаща лихви (по 2000 лева на ден според адвокат Асенова). Второто обвинение към Димитър Колев е, че не е качил докладната записка за дълга, предоставена му от кмета на сайта на Общински съвет Перник.

Димитър Колев отговаря на горещите въпроси по темата:

Господин Колев, адвокат Анжела Асенова и групата общински съветници от БСП ви дават на прокурор, защото твърдят, че заради Ваши действия или бездействия Перник губи големи суми пари, свързани с кредит,по който ще плащаме лихва? Така ли е?

Това е пълна клевета и набеждаване, за което ще си потърся правата през съда. Искам да ви обясня как седят нещата. Има писмо от министър Владислав Горанов, с което ние може да удължим кредита към държавата и да го плащаме след една година. Този кредит е безлихвен. Единственото нещо, в което аз съм обвиняван е, че не съм качил на сайта на Общинския съвет докладна записка от кмета Станислав Владимиров по темата.

А виновен ли сте?

Аз съм длъжен да качвам на сайта всички докладни, които са разпределени да се гледат от постоянните комисии. В този момент постоянни комисии не съществуват, тъй като не са структурирани. Аз събирам Председателски съвет, уведомявам за докладната записка всички представители на представени политически групи. Запознах ги с докладната, но се взе решение тази докладна да се разгледа на комисия „Бюджет и финансии“, след като бъдат създадени всички комисии. Това направихме на последната сесия на Общински съвет. Докладната не влезе в дневния ред. Беше поискано от представител на БСП да влезе, но беше отхвърлено предложението от общинските съветници след гласуване.

Губи ли пари Перник от цялото това нещо?

Перник абсолютно нищо не губи, защото днес докладната беше разгледана от комисия „Бюджет и финанси“. Колегите единодушно гласуваха срокът на кредита да бъде удължен с една година. Насрочвам, съобразно моите правомощия в четвъртък извънредна сесия с дневен ред само тази точка. С това мисля, че съм спазил закона.

Взимат ли повече пари общинските съветници като се правят извънредни сесии?

Не. В момента не.

Перничани остават с усещане, че се протакват нещата излишно?

Ако кредита беше гласуван на предишната сесия на Общински съвет в петък, след това има 7 дни за утвърждаване на решението, за да стане то легитимно. След което имаме срок на обжалване, който е 7 или 15 дни след обявяване на решението. Тоест ако бяхме гласували точката, щяхме да сме готови на 15 декември, сега ще сме готови на 20 декември. Няма разлика. Аз нямам никаква вина, че тази точка е отхвърлена от колегите от мнозинството.

Господин Колев, защо общинските съветници на Перник се вълнуват от заплатите си на първо място?

„Това се получава, защото нашата община беше 100 000 души, сега падна под 100 000 души и вече Общинския съвет на Перник не е 41 души, а 37 човека. Ако ние не разгледаме това положение, няма да има основание за плащане на общинския съвет. Затова ние поставихме и това нещо на сесията, за да изпълним закона. Общинският съветник вече може да получава 70% от брутната заплата на общинската администрация. Ако се приеме, че брутаната заплата на администрацията е 800 лева, което значи, че съветниците ще получават 560 лева, като се сложат данъците падат под 500 лева, което е двойно намаление в сравнение от минилия общински съвет.

Защо докато хората протестираха за водата вън в петък, Общинския съвет не разгледа на своето заседание темата с водното бедствие в Перник?

Общинският съвет е орган, който не може да работи само по слухове. Днес съм написал писмо до фирма „Софийска вода“, защото последните пет дни е извършвано обследване на цялата водопроводна мрежа на град Перник от тяхни експерти. Това е станало по препоръка на зам.министър Николай Нанков. Това обследване е приключило преди два дни и аз днес съм им написал писмо, с което искам да ми бъде предоставен доклада, който трябва да бъде готов след няколко дни. Когато се запозная доклада, който имам уверенията, че ще бъде много подробен и реален, тогава общинския съвет ще вземе отношение.

Коментари

коментара