Перничани в шок! Вода няма, а сметките растат

Снимка: БГНЕС

Водомерите на перничани се въртят, а сметките им растат дори в часовете, когато водата е спряна. Оказва се, че виновна за това е тягата, която се получава при отваряне на крана към празната тръба, пише „Телеграф”.

За „иновацията” алармира Алекс Павлов във фейсбук групата „Видяно в Перник”.

„Хора, очаквайте високи сметки за вода! Днес платих 60 лева за вода за миналия месец и като ги попитах откъде е тази сметка, ми казаха, че като пуснете чешмата и само въздух излиза, той се отчита на водомерите!”, разказва потребителят.

„Това е нищо, аз имам сметка за 104 лева – за въздух ли е, за вода ли е, не знам”, оплаква се друг перничанин.

Задължително затваряйте добре крановете на чешмите си при спряно водоподаване! Това е не само за да не наводните дома си, ако водата дойде, докато не сте вкъщи, но и защото при отворени кранове към празни тръби се получава тяга – промяна в налягането, която сменя показанията на водомера”, поясни водопроводчик.

Починал жител на Перник пък е бил осъден от местното ВиК за неплатени сметки. До куриоза се стигнало, след като инкасаторката му написала 50 кубика, без да отчита уреда на умрелия.

„Делото е водено за починал човек и явно не са го търсили, а и не са ходили в отвъдното. Когато засякохме водомера, се установи, че починалият човек няма как да е пускал вода, но инкасаторката  е писала. Когато отидохме във ВиК, ни казаха, че фирмата, водила делото, вече била прекратила договора, но си платихме за пълния абсурд”, споделя близък на починалия.

Коментари

коментара