Кметът на Перник Станислав Владимиров: Водният режим дава резултат, проблемите с ВиК остават

„Водният режим в община Перник дава резултат. Водата в язовир „Студена“ се е повишила с около 100 хиляди кубика за последните три денонощия. Благодарение и на дъждовете от последните дни притокът към язовира е 2,5 пъти повече от оттока.  Търсят се начини да се увеличи притокът на язовир „Студена“, част от мерките за това са връзка с Владайския канал и сондажи в горната част на язовира.

Това са добрите новини.

съжаление проблемите с ВиК дружеството остават – няма организация по отношение на водоснабдяването на кварталите, които се намират в по-високата част на града. Няма организация и за отстраняването на многобройните аварии“.

Това заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров пред БНР. Той коментира, че е нужна по-добра организация при спирането и пускането на водата, за да се постигне достатъчно налягане към високите квартали на гр. Перник.  „Надявам се и на по-добра комуникация с новото ръководство на ВиК дружеството и на по-добра организация и експертиза от тяхна страна“, допълни Владимиров. Кметът на Перник каза още, че след като управителят на ВиК бе уволнен публично той трябва да остави достатъчно информация на бъдещия, за да може той да работи. 

„Община Перник откри денонощен телефон на който получаваме десетки сигнали всеки ден, като много от тях са за проблеми с водоподаването или аварии на водопроводната мрежа. Всички сигнали се препращат към ВиК и следим дали има реакция по всеки един сигнал. Въпреки че това е работа на ВиК и тяхната централа ние продължаваме да го правим“, коментира още Станислав Владимиров. 

Станислав Владимиров обяви, че днес има  среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, на която ще обсъдят кризата с безводието в Перник и с какво министерството може да бъде полезно. „Ще обсъдим  и темата за замърсяването на река Струма. През изминалата седмица водата за пореден път бе оцветена. Нарушителят бе установен и ще искам конкретни мерки от страна на МОСВ. Проблемът със замърсяванията на реката е от години, затова ще поставя остро темата за решаването му“, категоричен бе Станислав Владимиров.

Коментари

коментара