Замесен в убийството на Косьо Самоковеца умря от свръхдоза

Починалият в края на октомври от сърдечен удар сливенски бандит Йордан Графов Божериков, по-известен като Данчо Графа, е имал ключова роля в мафионската екзекуция през 2003 г. на Константин Димитров – Косьо Самоковеца.

Едно от най-известните лица на ъндъргрануда под Сините камъни почина на 29 октомври. Данчо Графа се появи за пръв път в публичното пространство през 2003 година, когато името му бе свързано с набирането на проститутки и разпространението на наркотици в Сливенска област.

Познати на страховития приживе съратник на Димитър Желязков – Митьо Очите, Йосиф Йосифов – Сливенския и още куп мастити бандити са категорични, че Графа е издъхнал след прием на свръхдоза кокаин. През последните години от живота си той бил пристрастен към белия прах и според мнозина всяка седмица опустошавал по около 20 грама от него, пише столичен седмичник.

Приживе Божериков бе успял да вземе страха на съгражданите си в Сливен с десетки брутални примипрояви. Той бе част от мафиотската група на Йоско Сливенския, специализирала се в трафик на проститутки, рекет и лихварство. В ъндърграунда Данчо Графа е сочен като пряко замесен в убийството на Самоковеца. Той бе разстрелян на 6 декември 2003 г. в Амстердам, докато купуваше бижута на Цеци Красимирова.

Часове по-късно за убийството бе арестуван Ервен Векер – член на рокерската банда „Хелс Ейнджълс“, който бе осъден на 15 години затвор, излежа присъдата си и вече е на свобода.

Холандските служби обаче почти веднага установиха, че килърът не е бил сам при разстреля на Самоковеца, а е имал двама придружители. Това се оказаха Васил Качиков – Васко Дългия и Йордан Божериков – Графа. В България за поръчител на екзекуцията бе обвинен Йоско Сливенския.

Коментари

коментара