Две оръдия гният на детска площадка, вместо да бъдат поставени до военен паметник в пернишко село

Две оръдия стоят безстопанствени в района на детска площадка, вместо да бъдат поставени до войнишки паметник.

Оръдията са предвидени да бъдат монтирани от двете страни на войнишки паметник в село Студена, в двора на местната църква. Вместо това обаче, оръдията стоят на произвола на съдбата и безстопанствени край детска площадка. Това стана ясно по време на заседание на Областна комисия „Военни паметници” в Перник.

Сигналът е получен от Министерство на отбраната за разминавания в реализиран проект в с. Студена. В писмото е посочено, че вместо да бъдат стационарно експонирани две оръдия от лявата и дясната страна на войнишки паметник в двора на църквата, същите са оставени на безстопанствено съхранение в района на детската площадка.

ZaPernik.com разбра, че преди време оръдията стояли в двора на черквата до паметника, но от кметството ги премахнали. По думите на кмета тогава, хората не разбирали символиката в двора на черквата да има оръдия, дори събирали подписка за преместването им.

Областна комисия „Военни паметници” взе решение да бъде създадена Междуведомствена комисия, която да извърши оглед на място и да изготви предложение, което да представи пред областния управител.

Областното събрание  водено от заместник областния управител Иво Иванов разиска и още въпросии и постъпили предложения за войнишки паметници на територията на пернишка област.

Комисията взе решения предложенията да бъдат изпратени в Министерството на отбраната за съгласуване.

Представител на Община Радомир запозна присъстващите с идеята за изграждане на военен паметник на загиналите в Балканските войни, Първата и Втората световни войни в кв. Върба.

Вторият документ, който се разгледа на заседанието, бе представен от Община Брезник, където се планира поставяне на военен паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България в село Гигинци. Предложението е на местно сдружение и има положително становище от Община Брезник.

Бяха разгледани и писма, свързани с изграждането на паметник на четирима убити горяни от Област Перник, за който комисията направи констатацията и излезе с решение, че такъв вид паметник не е в нейната компетенция, тъй като същия не представлява военен паметник по смисъла на Закона за военните паметници. В тази връзка ще бъде върнат официален отговор до Инициативния комитет направил предложението.

 

Коментари

коментара