Ето как две пернишки училища отбелязаха Деня на народните будители!

На днешната дата – 1 ноември, честваме Деня на народните будители.

Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал – Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание.

Ето как започна Деня на народните будители в едно от големите пернишки училища ОУ „Иван Рилски“. Учиниците развяха българският трибагреник и пяха възрожденски песни в класната стая:

С писане върху лист с перо, подобно на будителят на нацията ни Паисий Хилендарски и празнична програма посрещнаха Деня на народните будители в ОУ „Св. Константин Кирил Филокоф“ в кв. Тева.

По този повод областният управител на Перник Ирена Соколова отправя приветствие към всички перничани и съвременни будители и тяхното дело:

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА, КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА,
СКЪПИ УЧЕНИЦИ,
Поздравявам Ви с Деня на народните будители – 1 ноември!
На тази светла дата за българското образование се прекланяме пред всички знайни и незнайни книжовници, просветители, революционери, радетели за опазване на националния дух и самосъзнание, които със святост и саможертвеност осветиха пътя ни към знание, културно израстване и свобода.
В този специален ден от сърце засвидетелствам уважението си към всички съвременни будители – учителите и преподавателите, хората на перото, на словото и културата. Именно те продължават да засяват зрънцето на любов у нас и децата към изконните български ценности, към идентичността, вярата и народната памет, към най-здравите и най-дълбоките корени на духовността!
Продължавайте да вдъхновявате и просветлявате със своята посветеност, одухотвореност и познания! Само с Вашите усилия и отдаденост ще пренесем българския дух и символика в бъдещето!
01.11.2019 г.
Ирена Соколова
Областен управител

 

Коментари

коментара