Над 3000 деца в Перник бяха проверени за въшки

 37 детски градини и 4 училища на територията на Пернишка община бяха проверени за въшки. Проверките са засегнали общо 4147 деца. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Перник. 

От присъствалите към момента на проверката 3476, нито едно не е било установено да има въшки.

Било е установено, че през изминалата седмица са открити две опаразитени деца, които са спрени от учебни занятия до отстраняване на паразитите. Децата са от II-ра група на детско заведение и VIII-ми клас на училище в област Перник, съответно на 4г. и 14 г. Извършено е обезпаразитяване на място от медицинския персонал, уведомени са родителите, че децата ще бъдат допускани в детското и учебно заведение само след представяне на медицинска бележка от ОПЛ, че детето е окончателно обезпаразитено.

Междувременно медицинските специалисти от детските ясли и градини ежедневно/ а в училищата – ежеседмично/ извършват сутрешен филтър, касаещ опаразитеността с главова въшка на присъстващите деца, за което попълват журнал, в който описват констатациите след прегледите.

Лицата, опаразитени с въшки или гниди, не се допускат в детските колективи до премахване на всички паразити, съобщават още от здравната инспекция.

Родителите също трябва активно да се включат в борбата с паразиттите. Те са предуреждавани да проверяват редовно главите на децата си за гнизи и въшки и при установяване на паразити, мигновено да действат за отстраняването им докато не е станало твърде късно. Необходимо е също така, при утановяване на въшки в детето си, вие също да се прегледате за паразити.

Коментари

коментара