НЕ БЪРЗАЙТЕ, ШОФЬОРИ! КАТ ви дебне с 159 нови радара и 8 системи за контрол на скоростта

Снимка: Фейсбук

Пътна полиция е обявила обществена поръчка за покупка на 159 нови радара от различни видове, като има и финансиране за изграждане на още осем отсечки за контрол на средната скорост, казва в интервю за вестник 24 часа новият началник на службата комисар Звезделин Колев.

Той уточнява, че върви процедура за покупка на 103 стационарни уреда за контрол на скоростта и 56 стационарно преносими. В момента службите на пътната полиция в страната разчитат на 148 мобилни радара в патрулките, 30 триноги и 25 стационарни камери.

Комисар Колев уточнява, че от началото на годината до септември с тях са установени 591 707 превишения на скоростта, за които са издадени електронни фишове.

Със средства на Фонда за безопасност предстои закупуването на 4 системи за контрол на средна скорост в областите Бургас, Русе, Пловдив и Разград, казва още началникът на пътната полиция.

С пари от Гаранционния фонд пък ще се оборудват участъци за контрол на средната скорост в областите София-област, Стара Загора, Перник и Пловдив. „Системата за средна скорост в област Перник е почти готова, инсталирани са камерите и в момента се извършват тестове и съвсем скоро ще започне да работи“, уточнява комисар Колев.

В момента има две отсечки с такъв тип контрол – на третия тунел на магистрала „Люлин“ (вече „Струма“) в посока Перник и на пътя Карлово – Пловдив.

Обобщените данни на пътна полиция сочат, че до края на септември са регистрирани 4991 тежки катастрофи с 446 загинали. Основните причини за тежките инциденти на пътя са несъобразена скорост (довела до 146 смъртни случая), неправилни маневри (117 загинали) и отнемане на предимства (56 жертви)./Дневник

Коментари

коментара