РАДОМИР: Пламен Алексиев за приоритетите си в образованието: Няма да допусна да се закрият училища в Радомирско

Няма да закриваме училища, защото със затваряне на школата си отиват и хората от населените места, а на практика това би довело и до тяхното обезлюзяване. Това се зарече Пламен Алексиев, кандидатът за кмет на Радомир от МК “ГЕРБ-СДС”, ако бъде избран отново за градоначалник на общината. За него поддържането на образованието ще бъде основен приоритет и занапред.

Основното образование в Община Радомир се провежда в едно начално училище, четири основни училища и едно средно училище. Три от тях се намират в град Радомир, а други три са в селата. Всички изброени училища са общински. 

Осигурен е  транспорт на учениците до 16-годишна възраст от селата, в които няма училище до най-близкото средищно училище. Освен това е осигурено и столово хранене.

В НУ „Архимандрит Зиновий“ в Радомир сме извършили ремонт на две класни стаи, реконструкция и обезопасяване на физкултурен салон, окачени тавани в коридора на втория етаж, както и в три класни стаи. Сложили сме и нови подови настилки в две учебни стаи. В ОУ „Христо Смирненски“ в Радомир сме извършили ремонт на девет класни стаи и учителска стая. В ОУ „Иван Вазов“ в с. Извор сме извършили цялостен ремонт на коридора на първия етаж и текущ ремонт на покрива на училището и на външната тоалетна. В ОУ „Христо Ботев“ в с. Гълъбник сме сложили климатици в сградата на училището и на общежитието към ОУ „Христо Ботев“ в с. Гълъбник, като е извършено и боядисване на спалните помещения. В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Радомир направихме ремонт на физкултурен салон, на коридор и на две класни стаи.

Средното образование в Община Радомир се провежда в едно средно училище и в две държавни професионални гимназии – ТПГ „Н. Й. Вапцаров” и ПГТ „Ю. Гагарин”. Вида на специалностите, включени в професионалното обучение в Община Радомир, са съобразени с търсенето на кадри на пазара на труда на местно ниво. От учебната 2018г-2019г. в ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ се осъществява дуално обучение. Учениците получават образование в училище, адаптирано към тенденциите в развитието на бизнеса. Придобиват трудов стаж във фирма, вземат стипендия, заплата, осигуровки. По тези начин получават отлични кариерни перспективи на пазара на труда и поставят на основите на едно добро начало на бъдещата си кариера. В ТПГ Вапцаров дуално обучение по специалност „Електрообзавеждане на производството”  се осъществява в „AК Електрик“ АД -Радомир, част от AQ GROUP AB (Швеция), която е световен производител на части и системи за промишлени клиенти с високи изисквания. Опитът и познанията, натрупани от работата в AQ GROUP AB, дават увереност за проектиране и изграждане на електрически табла и компоненти.

Коментари

коментара