РАДОМИР: Какво постигнахме в областта на културата за два управленски мандата

Кандидатът за следващ кметски мандат в Община Радомир Пламен Алексиев се отчита за свършеното до момента пред читателите на zaPernik.com: 

Безспорно най-голямото ни постижение в областта на културата е превръщането на празника на бозата, символът на нашия град, в ежегодна традиция. Тази година беше проведено четвъртото издание на празника, позабравен от местните жители, преди ние да поемем управлението на общината. От 2016г. община Радомир организира и Празник на бозата. Град Радомир е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на XIX в. Пренесли го албанци, които по това време се заселили в града. Пръв от нашия край усвоил занаята Димитър Петров Калгарийски от с. Чуковец. Това станало около 1880г. От това време е и първата бозаджийска работилница в град Радомир. Ремонтирахме и дооформихме единствения в света паметник на бозаджията. Снимки Друго наше постижение е, че през 2018 г. направихме историческа възстановка на влизането на княз Александър Батенберг в нашия град. През годините сме се стремяли да обогатяваме непрекъснато културния си календар и да включваме все повече събития от различен характер в него. Искаме да доставим удоволствие на хората в нашата община, защото знаем, че сме град с богати традиции в областта на историята и културата. 

Организираме състезание за малчугани за най-здраво великденско яйце. По традиция правим уникално посрещане на Гергьовден, съпроводено с панаир на занаятите, на тържествата на Димитровден, празник на нашия град, всички имахме възможност да се насладим днес. Държал съм и винаги ще държа да отбелязваме по най-достойния начин българските национални празници – 3 март, 6 септември, 22 септември и др.

Едно от големите ни постижения е обновяването на килийното училище и манастирът “Света Троица” в с. Радибош. В килийното училище обновихме експозицонната част, представяща историческото, църковното развитие и учебното дело в района, както и подовите настилки, а манастирът на практика е изцяло нов. Увеличаваме непрекъснато и бюджета на общината за музейни дейности.

Друго важно постижение е поставянето в града на барелеф на Никола Корчев, знаменосец и спасител на Самарското знаме. На сградата на общината поставихме и паметна плоча по случай 150-годишния юбилей на просветното дело в Радомир. Тя е разположена на стената на вечния огън, за да символизира непресъхващата жажда за знания. Тази година беше сложен барелеф на изтъкнатия местен спортен деятел Христо Радованов на стадиона в града.

Както вече съобщихме, имаме намерение да поставим паметник на Гаврил Радомир, който историческите архиви свързват с нашия град.

Както може би мнозина знаят, сурвакарските ни групи са от най-силните в страната и печелят редица награди от национални и международни конкурси. Фестивалът “Тайнството на Сурва”, съпроводен с изложба на зимни ястия, събира участници от много селища в България.

Ремонтирахме фасадата на Общинския исторически музей, покрива на етнографския комплекс “Стойова къща”. Интересът на посетителите към нашите музеи и техният брой расте непрекъснато. 

Полагаме усилия за съхраняване на намерените паметници на културата и археологическите разкопки, като от особено значение са Античен и ранно византийски комплекс /тракийско светилище с работилници и ранно християнски култов център/ на 2 км. северно от гр. Радомир, мах. „Арбанас“, Тракийско светилище м. Градище на 1 км. южно от с. Байкалско, Късноантична средновековна крепост с. Чуковец /на средновековен път Сердика – Пауталия/, Праисторическо селище, при югозападните покрайнини на гр. Радомир, м. „Вахово“  на 0.2 км. от ж.п. гара и много други. 

С обновяването на множество църкви и манастири в региона се надяваме и нашата община да се превърне в дестинация за поклоннически туризъм за български и чуждестранни гости.

Коментари

коментара