Вяра Церовска отговаря на въпросите на нашите читатели: Водната криза, квартал „Тева“, ще има ли смяна в екипа й, сръбската музика и др. – БЕЗПОЩАДНО ИНТЕРВЮ НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Читателите на ZaPernik.com изпратиха своите въпроси до кандидат-кметовете.

Въпросите на читателите се въртят основно около инфраструктурата и водната криза. Най-много получени въпроси има за язовир „Студена“ и водата в Перник, макар, че те не са на отговорност към Община Перник. Въпреки това, ние зададохме въпросите Ви. След като питате -ще ви се отговори.

Досегашният кмет на кметство „Изток“ Емил Костадинов отговори на поставените въпроси от жители на кв. „Изток“ тук.

Досегашният кмет на Община Перник Вяра Церовска поиска да отговори на зададените към нея въпроси. Искаме да уточним, че са пристигнали още въпроси, които не са включени в това интервю. При първа възможност ще зададем и тях, на които ще се отговори също. Незададените въпроси са много сходни с тези, които читателите ни задодоха тук.

Вяра Церовска отговаря на читателите на zaPernik.com:

Кой допусна да се стигне до бедственото положение с язовир Студена? Ще продължи ли строежът на язовир Раянци, при положение, че град с приблизително 80 000 човека е застрашен от режим на водата?

Ако има кризисна ситуация, фактора не е язовир „Студена“, а това, че тръбите са много стари. Те са поставени в средата на миналия век и техния срок за използване е 50 години. Амортизацията отдавна си е казала думата. Закъсняло е това, което ние сега направихме – проектиране и търсене на смяна на цялата водопроводна мрежа в Перник. Държавата започна промените с това да направи стената на язовир „Студена“, която създаде изключително много напрежение по времето на заметресението през 2012 година. Започва ремонта на пречиствателната станция.  Подписан е договор с МОСВ за генерална смяна на основния водопровод от Язовир „Студена“ и централните улици на град Перник, заедно с канализацията, с което ще се направи най-важното – ще намалеят сегашните загуби на вода, които минават през големите тръби, които достигат до 80%. Това е първата и най-важна причина – голямата загуба на вода. От пролетта започва генералната смяна на водопровода и канализацията на Перник.

Другото е, че четири месеца не капна капка дъжд, но водата се ползваше за градини, поливане и миене, въпреки забраната за това.

Защо няма вода над автогарата всеки ден?

„ВиК“ е търговско дружество, което е независимо от Община Перник, но Общината много бързо съдейства за по-бързата и адекватна работа на „ВиК“, когато можем.

Интересува ме една забравена от Общината улица,която е без асфалт и без канализация .Кога възнамерявате да оправите улица “Горски извор” ? Защото все пак и ние плащаме данъци както всички други жители на нашия град .Благодаря!

Започна се работа в района. Върви ремонта на улица „Марина Бара“, в която се сменя водопровода и асфалтираме. Започна работа в малките квартали на Перник. Улица „Горски извор“ е в региона и ще продължим работата там.

Защо в ПСПВ Рударци няма химична лаборатория и до кога жителите на селата Рударци и Драгичево ще пият неизследвана ежедневно вода?

Този въпрос не е към компетенцията на Община Перник. В село Рударци е изготвено проектиране за водоснабдяване на високата зона. Ще се направи проектиране и ремонт на пречиствателната станция, откъм улица „Кало“.

Кметът на „Изток“ сериозно се погрижи за облика на квартала, което е очевидно и много приятно. Но г-жо Церовска, кога смятате да осигурите на кв. „Тева“ най-елементарни условия за живот? Ценим детските площадки и частично озеленени площи, но… до там. Перник не е само център!

За 4 години, това което се случи в кв. Тева беше първото внимание към него и междублоковите пространства. Предстои изграждане на социални жилища в кв. Тева, които заедно с променените и санирани блокове са още една причина Тева да бъде по-красив. Разбира се има още какво да се направи за този квартал и то предстои. Не обичам да говоря предварително. Не обещавам, но доказах с делата си, че квартал „Тева“ няма да е забравен, както беше преди първия ми мандат.

Въпросът ми към двамата кандидати за кмет на град Перник: Един квартал, който е сравнително нов, но и не чак толкова, а днес, в 21 век няма аптека, няма банкомат за обслужване на не малък брой хора, няма нито един голям магазин. Кога тези удобства ще станат достъпни на гражданите на квартал „ТЕВА“?

Говорихме с банки, за изграждането на банкомат в квартал „Тева“, те не проявяват интерес към това. Община Перник е готова да предостави помещение за изграждане на аптека и банкомат, но това е частна дейност.

Кога най-накрая ще оправите гробищния парк в нашия град??? Не ви ли е срам кучетата да гонят хората и боклуци да се реят навсякъде около нас, а пък за калта ,която се разнася навсякъде да не говорим!! Толкова ли не можете да асфалтирате??? 

Асфалтирането на алеите в гробищния парк е част от нашата програма за следващ мандат. Това наистина е заложено и ще го направим.

Какъв план имате за спасението от пресъхване на язовир Студена?

Ремонтирана е стената на язовир „Студена“. Ремонтираме пречиствателната станция. Генералната смяна на основните водопреносни тръби и канализация ще намалят значително загубите от вода. Към този етап загубата по водопроводната мрежа е 80%. Ако тези загуби се запушат, това е достатъчно, за да няма водна криза.

Защо нивото на яз. Студена е критично ниско? Очаква ни сериозен режим на водата, който можеше да бъде избегнат ако бяхте обявили навреме проблема и да се предприемат мерки.

Мерките са свързани с големите инвестиции, които правим. 105 милиона лева са средствата, които държавата влага в момента за смяна на основния водопровод, който води водата от язовир „Студена“ в градовете Перник и Радомир.

Ако „ВиК“ си бяха направили смяна на тръбите навреме, а това е било 2000 година, сега нямаше да имаме този въпрос.

На същия екип ли ще заложите ако пак спечелите изборите?

Може да има промени.

Кога ще асфалтирате ул.Созопол в кв.Изток ? Всяка година слушаме, че ще бъде догодина и така 4 години!!!!!

Ще бъде асфалтирана. Вкарахме фризован асфалт, покрихме дупките, знам улицата.

Към коя група хора сте се насочили? Необходимо ли е кампанията Ви да е пълна със сръбско и чалга? Мен ме демотивира “творчеството” което сте избрали да Ви представи! Също така до кога общината ще мирише на цигари и служителите в нея ще пушат необезпокоявани?

В Община Перник толкова изпълнители от всички музикални жанрове никога не е имало. Община Перник не е платила НИТО ЕДИН ЛЕВ на НИТО ЕДИН сръбски изпълнител. Това са частни инициативи, както и фестивала „Мези“, които отговарят на вкуса и очакванията на много перничани. Това са най-харесваните, посетени и коментирани от перничани събития, но Община Перник и аз сме канили Щурците, ФСБ, Легендите, Сигнал, Тони Димитрова, Криско, Тита, Гери Никол, Поли Генова, Деси Добрева, Михаела Филева, СкандаУ, Венци Венц, Графа, почетен гражданин в Перник стана оперния певец Влади Стоянов, концерт изнесе в града ни оперния певец Кауди Каудов. Предстои да гостува на театралната сцена Държавния музикален театър с постановка на перначинина Юли Дамянов.

Дадохме голяма сцена за изява на нашите изпълнител – Николета Станойкова, Ива Дивидова, Валерия Момчилова, Боряна, Пирина, Сорина Богомилова, София Георгиева и други.

Разбирам, че най-коментираните концерти са сръбските, но уверявам Ви – меломаните виждат богатия и разнообразен културен афиш в града.

Коментари

коментара