Макрон прецака Северна Македония и Албания за ЕС, Меркел им даде само едно: Съжалявам

Френският президент Емануел Макрон заяви на днешната пресконференция, че няма единодушие относно датата на преговорите за Северна Македония и Албания. Имаше голямо мнозинство, но много държави казаха „не“ на Албания.

-Главно оценявам усилията на Еди Рама и Зоран Заев. И двамата са много смели. С нетърпение очакваме да ги посетим през следващите месеци. Те работят и ние ще свършим работата. Но нека не се лъжем. Трябва да постигнем напредък в нашите процеси и едва тогава ще можем да започнем разговори с тях, но не както преди, както е обичайно, тъй като вече няма смисъл, добави той.

„Има“ контрапродуктивна и заблудена стратегия за оказване на натиск върху Франция и Холандия, особено по въпроса за разширяването на ЕС с Албания и Северна Македония „, заяви анонимен източник в Елисейския дворец.

„Имаше игра на натиск, която изглеждаше нежелана и състояща се от: има такива, които имат стратегическа визия за нещата, и такива, които не, включително и тези, които не са готови да отворят вратата за преговори“, заяви Елисейският дворец.

Какво каза Меркел?

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление относно отрицателното решение на срещата на върха на държавните ръководители на Европейския съюз за започване на преговори за членство в ЕС за Северна Македония и Албания.

„Когато говорихме за започване на преговори, за съжаление не можахме да постигнем споразумение за Албания и Северна Македония. Много съжалявам за това решение. Позицията на Германия беше да започне преговори, ако бъдат изпълнени определени условия, но ние не постигнахме единодушие „, каза Меркел.

„Ще продължим да обсъждаме проблема и се съгласим, че ще се върнем към него преди срещата на върха в Загреб догодина“, добави Меркел.

Попитана защо Германия е против разделянето на Албания и Македония, канцлерът Меркел каза, че няма много държави в подкрепа на решението.

„И двете страни постигнаха голям напредък. Присъединителният процес в Албания продължава от известно време ,Македония направи значителна крачка за промяна на името. За нас би било по-разумно да държим държавите заедно. Когато погледнете картата, осъзнавате колко важно е тези държави да станат част от Европейския съюз “, каза Меркел.

Коментари

коментара