Обвиняемия за расисткия скандал 18г. Цветан се оправда: Бях при приятелката си, а на стадион „Васил Левски“ беше брат ми-близнак

Софийският районен съд остави за постоянно в ареста 18-годишния Цветан Гечев, който бе един от деветимата задържани и единственият обвиняем за расисткия скандал по време на футболната среща между националните отбори на България и Англия, съобщиха БНР и Трафик Нюз.

Гечев е обвинен в това, че по време на футболната среща, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – показвал среден пръст, показвал нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка, обърнал се с гръб към игрището, свалил си сивото долнище и на два пъти си показал задните части, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм.

Младежът е в изпитателен срок на друга присъда и сега може да получи наказание затвор до 5 години.

Днес районните магистрати гледаха мярката за неотклонение на Цветан, който заяви пред съда, че изобщо не е бил на стадион „Васил Левски“, а там бил близнакът му Димитър.

Димитър Гечев също се появи в съдебната зала и заяви, че именно той е бил на мача, а по това Цветан е бил в дома на гаджето си. Близнакът даже отишъл в Първо районно управление на СДВР да си признае, но полицаите го изгонили от там.

Защитата на обвиняемия поиска Димитър да даде показания днес, но съдията Станислав Седефчев отказа. Наблюдаващият прокурор Боянка Младенова контрира, че братът вече е бил разпитан и това е приложено към делото. Като свидетел в подкрепа на обвинението се яви Стефан Маринов, който наблюдавал мониторите от записите на камерите на стадиона. Според него именно Цветан е извършил неприличните жестове, макар двамата братя да са като две капки вода. Комплексна видео-техническа и идентификационна експертиза също сочела именно Цветан като хулигана от трибуните.

Според съдия Станислав Седефчев по делото са събрани достатъчно доказателства, включително и такива заснети от охранителните камери на стадион „Васил Левски“, че най-вероятно именно Цветан Гечев е дал знак за начало на расистките скандирания по време на мача в понеделник вечерта.

В последните си думи пред магистратите, младежът заяви: „Нямам какво да кажа, освен, че съм невинен. Ако може нещо под домашен арест или по-лека„.

Съдът обаче го остави за постоянно в ареста. Мярката не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския градски съд.

Коментари

коментара