Кола прегази диво прасе на магистрала „Струма“, взеха му проби за африканска чума

Инцидентът е станал вчера около 7:00ч. сутринта в района на Старо село (Община Радомир). прасето е блъснато то лек автомобил. За случая е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните. Предприети са незабавни действия, като мястото е почистено и обработен с дезинфектант, а органи от животното, заедно с кръв, са изпратени за изследване за наличие на геном на вируса.
Повечето от пробите от отстреляни диви прасета в региона са с отрицателен резултат за АЧС и трихинелоза, стана ясно от проведеното вчера заседание на Областната епизоотична комисия  в Перник, водено от областния управител Ирена Соколова.
Няма повторно констатирани случаи на Африканска чума по свинете и промяна в епизоотичната обстановка в Пернишка област.
На заседанието беше докладвано, че голяма част от изпратени проби от отстреляни прасета, преминали през лабораторен анализ за АЧС и трихинелоза в сертифицираните лаборатории в София и Благоевград, са отрицателни.
Държавните горски стопанства в областта потвърдиха, че продължава контролът от страна на служителите им по стриктното изпълнение на всички набелязани мерки за биосигурност в горските територии. Остава режимът на контрол и ангажиментът от страна на ловците да следят и подават своевременни сигнали, в случай на откриване на трупове на диви свине. Техен ангажимент е и надлежният начин на обработка на отстреляния дивеч.
Представители на ловните среди обсъдиха заедно с областния управител възможността и нуждите от изграждането на регионална лаборатория за АЧС и трихинелоза в Перник. Соколова увери, че предложението ще бъде адресирано до Министерство на земеделието, храните и горите, както и до Българската агенция по безопасност на храните.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е на 22 октомври.

Коментари

коментара