България се готви за 4000 мигранти, ако Ердоган отвори границите, след последните атаки в Сирия

„Към момента по външните граници на ЕС, по наши данни и данни на Организацията за охрана на границите на ЕС Фронтекс, няма миграционен натиск. Към момента това се отнася за всички граници, с изключение на Италия и Испания. Ние отчитаме това като позитивно. От друга страна трябва да кажем, че чисто технически нашата страна, за разлика от ситуацията от преди 4-5 години, е значително по-подготвена. Центровете на Агенцията за бежанците и центровете на МВР за нелегални мигранти са изцяло завършени и почти празни“, заяви Иван Шаренков – правен консултант по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България  в интервю за предаването „Преди всички“ на Националното радио. По думите му България може да приеме около 3-4 хил. бежанци при евентуална бежанска вълна. 

Конфликтът се развива на границата на Сирия, но във вътрешността на страната няма конфликт, подчерта Шаренков и добави, че заради това е трудно да се прогнозира дали миграционните потоци ще тръгнат към Европа или към вътрешността на Сирия.

Според него е нереалистично Турция да отвори границата, за да нахлуят в Европа милиони мигранти, както обеща президентът на страната Реджеп Ердоган.

Някои са по-напред: Абонирайте се за новините на "За Перник" в Telegram.
Share Button

Коментари

коментара