Само в ZaPernik.com! Още търсят истината за изчезналия Самуил Иванов

Близки и роднини на обявения за издирване радомирец Самуил Иванов излязоха преди дни с плакати  на външноградската магистрала в знак на протест срещу мълчанието на институциите. На 5-ти октомври, събота, около 50 протестиращи спряха за три часа движението при кръговото за квартал „Калкас“. Бяха охранявани от патрулки, а блокадата образува голямо задръстване. Те просто искаха да бъдат чути…

Според бащата на Самуил момчето му е убито, а полицията крие за това. Вече два месеца институции не отговарят на семейството какво се случва. По непотвърдена информация има сигнал , че тялото на Самуил е намерено и е в пернишката морга. Вече 1 месец се прави ДНК на тялото. Роднини подозират, че бавенето е с цел да се укрият доказателства с цел да се прикрие убиеца. Близките се съмняват в жената родила му дете.

„Тя не му даваше детето и оттам се обтегнаха нещата. Самуил получил закани от сегашния приятел на въпросната госпожа. Дни след това той бива намерен под един мост. От болницата казаха ,че е Самуил . А полицията казва, че правят ДНК. Един месец за ДНК тест?“, споделят болката си близки до zaPernik.com.
Според брата на Самуил – Иван Иванов, роднините не могат да получат резултатите от ДНК, защото от полицията казвали, че човекът в моргата не е Самуил и че в региона имало трима изчезнали. Според Иван полицията крие истината, той е уверен, че трупът в моргата на Пернишката болница е на брат му.
В тази връзка zaPernik.com  зададе писмени въпроси към ръководството на Областна дирекция полиция Перник. Ето и отговорът на директора на пернишката полиция:

Във връзка с отправеното от Вас запитване вх. No 313000-8900/ 08.10.2019г. по описа на ОДМВР – Перник, Ви уведомяваме за следното:
ните въпроси в запитването са свързани с разследване по образувано наказателно производство. Редът за предоставяне на информация, събрана, създадена и съхранена при разследването и проверката по едно наказателно производство, независимо от фазата, в която то се намира е регламентиран в Наказателно-процесуалния кодекс и по- специално в чл. 198 от НПК. Съгласно ал. 1 от тази правна норма: „Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“, което изключва възможността за предоставяне на свободен достъп до информация и документи, касаещи разследването по образувани досъдебни производства и прокурорски преписки.
С оглед гореизложеното по отношение на поставените от Вас първи и втори въпрос ОДМВР – Перник не може да Ви предостави исканата информация, нито да се ангажира със становище по неприключило все още разследване. ( б.а. Въпросите ни бяха: докъде стигна разледването за изчезването на Самуил и как ще коментират твръденията на близките, че той е убит, а тялото му се намира в моргата на Перник)

Относно поставения въпрос за наличието на труп на мъж с неустановена самоличност в моргата в болницата в гр. Перник Ви уведомяваме, че действително има такова лице, като самоличността му е процес на изясняване посредством предвидените в НПК способи /назначена експертиза, по която все още не е представено заключение/.

По отношение на последния отправен въпрос (б.а. Има ли и други хора от област Перник освен Самуил, обявени за издирване?), ОДМВР – Перник не може да Ви бъде предоставена информация, доколкото същия не е формулиран коректно – ако е установена адресната регистрация на лицето, т.е. неговата самоличност, то същото се снема от издирване.

14.10.2019г. гр. Перник
ДИРЕКТОР ОДМВР ПЕРНИК: ДИМИТЪР ПОПОВ

Коментари

коментара