Министърът на образованието Красимир Вълчев посети предприятие „Електрик“ в Радомир, за да покаже колко училищата и заводите вървят ръка за ръка

В рамките на работното посещение в община Радомир вчера, образователният министър Красимир Вълчев посети едно от най-крупните и динамично развиващи се предприятия в Област Перник – „АК Електрик“ АД Радомир по покана на компанията и изпълнителния й директор Емил Николов, съобщиха от Областната администрация на Перник.

По време на фирмената обиколка бяха представени основните производства и високотехнологичната база.
„АК Електрик“ отдавна е насочила усилия в провеждането на дуалното обучение на ученици, стажантски и практикантски програми, инвестиции в развойна дейност и технологии.
„Факт е, че през последните години професионалното обучение загуби репутация. Голяма част от децата и техните родители не виждаха житейски и професионални възможности само с професионалното обучение. Причината за това бе, че бяха малко високоплатените работни места. Качеството на работните места, като цяло бе по-ниско от качеството на човешкия ресурс. Сега обаче нещата се променят.“, отбеляза образователният министър.
Той посочи като положителни неща – развитието на икономиката, увеличението на възнагражденията, намаляване на процесите на външна миграция.
„Нашата задача, като образователна система, е нито едно дете да не отпадне от системата и второ това, което се учи да бъде в съответствие с пазара на труда. С тази цел преструктурираме приема, както в гимназиалното, така и във висшето образование. Поради излизане на голям брой хора от пазара на труда през следващите 10 – 12 години, ние трябва да мотивираме голям брой млади хора да се включат в професионалните обучения, които ще обезпечат най-важните производствени сектори“, каза Вълчев.
По думите му това са добивната промишленост, металургия, машиностроене, електротехника и електроника – секторите, в които се случват инвестициите и имат най-голям ръст на добавената стойност.
Припомняме, че „АК Електрик“ АД Радомир  заедно с още партньори от региона активно подпомагат дуалното обучение като активно предоставят работа на ученици в работна среда.

След това Красимир Вълчев посети община Радомир и се срещна с учителския колектив на най-голямото учебно заведение в общината ОУ „Христо Смирненски“.

Разгледахме новооткрития училищен музей и разговаряхме с директорите и учителите от всичките седем учебни заведения в общината за предизвикателствата и възможностите пред българското образование.

Министърът направи кратка ретроспекция на усилията на министерството за въвеждането на професионалното обучение и дуалното образование. Той съобщи, че дуалното образование се развива много добре в индустриалния регион- Област Перник и тази форма на формиране на умения започва да се налага на много места в страната.


Той изрази задоволството си, че в областта всички училища са въвели “електронния дневник”, а професионалните паралелки по “приложно програмиране” се увеличават ежегодно.

Коментари

коментара