Представителка на 600 китайски медии пристигна в Перник заради фестивала Сурва. Китайски туристически агенции ще предлагат пернишкия фест като основна атракция за България

Временно изпълняващият длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева проведе среща с основателя и председател на Асоциацията на китайските туристически медии Бай Йен.
Асоциацията е със седалище в Шанхай, Китай и включва 600 медии, които отразяват различни туристически събития по света. По думите на Бай Йен, все повече китайски туристи обръщат поглед към Балканите, а фестивалният туризъм добива все по- големи мащаби. С всяка изминала година се засилва и интересът от китайска страна към фестивала „Сурва” и се очаква в близко време китайски туристически агенции да предлагат пакети за екскурзии в България с основна атракция фестивалът „Сурва” в Перник, заяви Бай Йен.
Председателят на Асоциацията на китайските туристически медии каза още, че ще бъдат публикувани информационни статии, в които да се разказва за колорита и емоцията, с които зарежда Сурва и за възможностите, които дава  Перник като европейска столица на маскарадните игри.
Севделина Ковачева разказа за историята и традицията на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.
„Маскарадната обредност е част от българската фолклорна традиция, оцеляла през вековете, ревностно пазена и предавана от баща на син. Каквото и да се каже за Сурва няма да бъде достатъчно. Тя трябва са се съпреживее”, каза Ковачева и подчерта, че не случайно народният обичай, който е в основата на фестивала, е включен в представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Коментари

коментара