Започна големият ремонт на ул.“Софийско шосе“ – СНИМКИ

Първата копка за големия ремонт на улица „Софийско шосе“ в Перник вече е факт. Тази сутрин по традиция фирмите изпълнители на проекта, заедно с представители на Община Перник стартираха официално работа с първа копка в стария асфалт и малка почерпка.

Временно-изпълняващата длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева приветства старта на ремонтните дийности, които ще бъдат от голяма полза и удобство за перничани. Заместник кметът на община Перник Владислав Караилиев, който е проектирал обновяването на улицата, разби в багера бутилка шампанско за спорна работа.

Строителите се извиниха предварително на перничани за неудобството, което ще им причинят за времето на ремонта. Но пък неудобството си струва, тъй като натоварената улица „Софийско шосе“ над 20 години само се кърпи и разбива. Първоначално ще бъде затворена за ремонт отсечката до надлез Иван Вазов, при светофарите, казаха началниците на строителните фирми.

„Щастлива съм, защото още един голям инфраструктурен проект в Перник започва своята реализация. Ул. „Софийско шосе“ е голяма пътна артерия, свързваща ни със столицата и със съседните градове. Изключително необходимо е тя да бъде в добро състояние. Това може да се постигне с един генерален ремонт, такъв какъвто сме го заложили и от днес започваме да го реализираме“. Това заяви кандидатът за кмет на Перник д-р Вяра Церовска, при започването на строително-монтажните работи по мащабния проект. Тя подчерта, че в ремонтните дейности са включени цялостно преасфалтиране на улицата, подмяна на водопровода и смяна на бордюрите. 

„В изпълнение са много от обектите, към които сме поели ангажимент. Приключи обществената поръчка за избор на изпълнител за  надлез „Иван Вазов“. В момента тече обжалване, поради което все още не са започнати ремонтните дейности. Това обаче са средства, които вече са отпуснати от правителството. Друг много  важен инфраструктурен проект, който тази година започваме е канализацията на село Драгичево. Тя е от ключово значение не само за селото. Това е възможността да се направи проектиране и след това да се реализира канализация на селата Рударци и Кладница. Тази канализация ще бъде заустена в основния колектор, който отвежда каналните води до пречиствателната станция в Батановци“, сподели Вяра Церовска.  Тя изтъкна, че с подкрепата на правителството, са осигурени средства за подмяна на водопровода под пътя Драгичево – Рударци – Кладница, като цялата инфраструктура ще бъде променена. Вече е завършено и проектирането на ул. „Граово“, където ще бъдат подменени и водопроводните тръби.

Припомняме, че ремонтът ще включва подмяна на водопровода и ремонт на пътната настилка, в това число и смяна на бордюрите там, където се налага и цялостно преасфалтиране на улицата.

Ремонтът е на стойност 655 200 лв. с ДДС и съгласно договора трябва да приключи в рамките на 105 дни. Докато текат ремонтните дейности ще се въвежда поетапно спиране на движението по улица „Софийско шосе”,  а на определен етап от ремонта – и промяна в транспортната схема, като автобусите, които минават по „Софийско шосе“  ще бъдат насочени по обиколни маршрути.

Живо излъчване от първата копка:

Share Button

Коментари

коментара