Извънредно: Кляка ли Цацаров да забрани БХК по искане на ВМРО

Главният прокурор Сотир Цацаров не намира основания за подаване на иск към съда за прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет, за което настояват от ВМРО. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Като основен мотив за искането си до Цацаров от ВМРО посочиха намеса в случая „Полфрийман“. В сигнала, подаден от Ангел Джамбазки и Александър Сиди, се твърди още, че „…Сдружение „Български хелзинкски комитет“ се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди)“.

Според прокуратурата твърденията на ВМРО за в искането за оказан натиск и влияние върху магистрати чрез безплатни семинари и осигуряване на процесуална защита на определени хора, „като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка“.

„Подателите на сигнала като активно легитимирани да предявят иск пред СГС могат да упражнят това си право, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“, казват още от прокуратурата.

Коментари

коментара