Пищен празник на бозата се готви в Радомир на 12-ти октомври

Снимка: Община Радомир

За четвърти път в Радомир ще има празник на бозата. Събитието ще бъде под мотото “С боза, гозба и песен” и ще се проведе на 12 октомври. Инициативата ще стартира в 11:00 часа от музеен комплекс “Стойова къща”, съобщават от Община Радомир.

Програмата ще продължи с възстановка на пазарен ден на стария пазар в града. Там жителите и гостите на града ще могат да си купят различни стоки, или просто да се спрат да разговарят, както едно време. За посетителите отново ще “отвори врати” емблематичната сладкарница на албанеца Али Сербез, където някога се е продавала пенливата течност. Там посетителите ще могат да побъбрят на кафе и сладко.

В 12:00 часа на площад “Свобода” в града празничен концерт ще изнесе певицата Цветелина.

С празника, който се превръща в ежегодна традиция, се поддържа духът на града като столица на гъстата и пенлива напитка. Радомир е бил известен като център за производство на боза в началото на XX век. Димитър Калгарийски от с. Чуковец е първият бозаджия в Радомирско, а първата бозаджийска работилница в града е изградена около 1880 г. Старите майстори – бозаджии произвеждали течността от просено брашно, от ръж или пшеница, или смесена – от просо и ръж. С най-много бозаджии се гордеят селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг.

Хидравлични ремонти в Перник - 0884052132
Share Button

Коментари

коментара