Представители на пет държави рисуват живопис в село Рударци

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева откри XXII-ия Международен пленер по живопис „Арт студио Рударци”.  Както всяка година проявата, чиято цел е да стимулира творческата дейност на художниците и контактите между творци от различни култури, се провежда в курортното селище Рударци в навечерието на предстоящите чествания за Деня на града.
„Международният пленер по живопис е едно от най- значимите културни събития в Перник. Тук си дават среща творци от различни държави, градят се мостове, създават се приятелства. Убедена съм, че и сега, черпейки вдъхновение от красивата природа около вас, ще претворите върху платната си духа и колорита на Перник” , заяви Севделина Ковачева и пожела на участниците творческо вдъхновение и успех.
Тази година те са представители на пет държави.  От българска страна в пленера участват Румен Кожухаров, Цветан Стоянов, Ралица Мирчева и пернишките художници Силвия Топалова, Китан Китанов и Ромео Гигов. Заедно с тях в Рударци ще рисуват Иван Величкович от Сърбия, Михаил Ракита- от Босна и Херцеговина, Федерика Ното- от Сардиния, Италия и Сеад Пепич от Черна гора. Арт организатор на проявата е Васил Добренов.
По традиция, творбите от пленера ще бъдат представени в изложба. Тя ще бъде подредена в  Обединения детски комплекс и ще бъде открита на 11 октомври.

Коментари

коментара