Пернишко заведение променя културата на хранене в града

Пернишко заведение опитва да промени културата на хранене в града, видя zaPernik.com. Наш репортер попадна на интересна серия здравословни храни, които се правят на място в най-новото заведение за хранене в града – BRIF Bar & Dinner. Оказа се, че заведението предлага от понеделник до петък след 12:00 здравословно предложение.

Вкусната храна е приготвена по изцяло здравословен начин и се предлага с предварителна заявка на страницата на заведението във фейсбук. Освен това има и три вида смути, също под марката на Brif Eat smart 17.

С изненада научихме, че авторът на вкусните и разнородни порции е самият собственик на заведението – бившият футболист на Миньор Иво Райков, който заедно с приятелката си създава за първи път такъв тип продукти за град Перник.

Част от комбинациите, които всеки ден са различни са: свинско контрафиле върху канапе от дъбов лист, пълнени гъби с пармезан, задушени моркови и нахут овкусен с хималайска сол; мексиканско пуешко: задушено и гриловано пуешко със зеленчуков пикантен микс и селски пикантни печени картофки; гриловано пилешко филе върху микс от салати, покрито с мус от авокадо, краставичка и песто,императорски ориз с лимон и грилована царевица; печено пилешко филе върху канапе от тиквички, приготвено е с горски билки и пармезан, а въглехидрата ни е ризото с брюкселско зеле и тиквичка....

А цените за скъпите съставки и техника на приготвяне са на цената на един обяд в рамките на 6-7 лева. Порциите са различни и достатъчни. Също така, като любопитна информация има лист с хранителните стойности на продукта.

Интересното е че перничаните, които са открили и опитали от новата кухня са съвсем различни – от спортисти, служители на близки фирми, служители на общината и хора, които просто искат да се хранят здравословно или да свалят някое килце от себе си.

„Приготвяме храни за хора, които са се ориентирали към по-здравословното хранене, като следим храните, които издаваме под тази серия да бъдат съобразени с изискванията за това хранене. Да е печено, да е задушено, да е гриловано или на пара, да няма добавени мазнини и продуктите да са добри“, разяснява за читателите на zaPernik.com кулинарната си стратегия Иво Райков.

Месата са най-различни от пилешко, пуешко, телешко, риба с различни въглехидрати и гарнитури към тях. „Никога досега откакто сме почнали да готвим по този начин не сме повтаряли меню“, казва Иво Райков.

Любопитно е, че той сам си измисля комбинациите и не взима идеи от други заведения. Как се получава това? „Като бивш спортист съм се интересувал от начините на хранене, чета много за храната, ходя по изложения свързани с храни и технологии, следя различни начини за приготвяне на храна от чуждестранни форуми и черпя опит от професионални готвачи“, отговаря ни Иво Райков, който към този момент контролира изкъсо процеса на приготвяне на продуктите, като се включва активно в него.

„Трябва първоначално нещата да минат през теб, за да знаеш какво предлагаш на клиентите си“, категоричен е собственикът.

По думите на Иво Райков, смутитата от серията са от стопроцентови плодове и различни миксове. Към момента се предлагат три вида: „детокс“, „смути витамин“ и „слим фит“.

„За краткото време, за което сме пуснали тази услуга интересът е голям. Обмисляме с времето да доразвием нещата и да предлагаме здравословното хранене и извън Перник“, споделя още Иво Райков.

Припомняме, че заведението на Иво Райков отвори тази година срещу Двореца на културата, в близост до река Струма. Собственикът признава, че инвестицията за чисто новата постройка е била голяма, но целта оправдава средствата. А тя е  – да предложи на перничани нещо ново, различно и на по-високо кулинарно ниво в града.Това лято екипът на „Бриф“ се е включил в благотворителна инициатива за събиране на средства за болно детенце. С тениски и кутии те цял ден приканваха перничани да се включат в блародната кауза, а в края на деня заведението е дарило целия си оборот за лечението на детето.

Освен това се оказало, че доста перничани губят своите вещи. Така Иво Райков решил да създаде и фейсбук група за изгубени и намерени вещи, в полза на перничани.

Коментари

коментара